„Ničeho se nebát.“ Přesně před 75 lety se do Československa vrátili českoslovenští letci

Před 75 lety Praha přivítala doma československé letce, kteří se vrátili ze služeb britského vojenského letectva RAF. Za druhé světové války jich proti nacistickému Německu bojovalo dva a půl tisíce. 500 z nich zemřelo. Po návratu do vlasti na ně sice čekalo vřelé přivítání, po únoru 1948 z nich ale komunisté udělali nepřátele národa.

Čtěte také

„Hrdinové vzdušných bojů nad Evropou, kteří nám vybojovali úctu mezi národy všech zemí světa, vracejí se slavně do Prahy, odkud kdysi prchali jako psanci. Na ruzyňském letišti byli uvítání generálem Svobodou a četnými oficiálními osobnostmi.“

 Těmito slovy o návratu československých letců v srpnu 1945 informoval tehdejší Československý filmový týdeník. A emotivně příjezd pilotů, navigátorů, radistů nebo mechaniků RAF popisoval taky reportér tehdejšího Československého rozhlasu. „Byla to nádherná přivítání a nekonečná objetí. Letci se ocitli mezi svými,“ shrnul v rozhlasovém vstupu.

Českoslovenští letci v RAF

 „Nikdo nevěděl, zda se vrátí“

Nejúspěšnějším československým pilotem v RAF byl Josef František, který za jediný měsíc dokázal sestřelit 17 nacistických letadel. Konce války se ale nedožil. Jak před časem vzpomínal jeden z veteránů Emil Boček, služba v britském letectvu byla mimořádně nebezpečná.

„Vydařený byl každý let, ze kterého jste se vrátil. Jakmile jednou odstartoval, nikdo nevěděl, zda se vrátí. Člověk se nesměl bát ničeho,“ vzpomínal.

Emigrace, vězení a pracovní tábory 

Po návratu do vlasti se bývalí příslušníci britského letectva těšili velké popularitě.  Jejich sláva ale netrvala dlouho. Po únorovém puči komunisté označovali letce RAF za zrádce nebo špiony. Mnozí z nich proto z Československa emigrovali. Jiní skončili ve vězení nebo v pracovních táborech.

autoři: Jiří Svatoš , als
Spustit audio

Související