Gabriela Montero

Rezidenční umělkyně – klavír

Výjimečné nadání, vizionářská interpretace a jedinečná schopnost improvizace získaly klavíristce Gabriele Montero oddané příznivce v publiku i cenná uznání. Rodačka z Venezuely se hře na klavír učila od čtyř let. Díky vládnímu stipendiu mohla soukromě studovat v USA a pak na Royal Academy of Music v Londýně u Hamishe Milna.

Vystupovala s mnoha předními světovými orchestry a v renomovaných koncertních sálech. Často se věnuje také recitálům a komorní hudbě. Z jejích oceňovaných nahrávek připomeňme album Bach and Beyond, které Gabriele vyneslo dvě ceny Echo Klassik. V roce 2008 rovněž získala nominaci na Grammy za své album Baroque a v roce 2010 vydala Solatino, nahrávku inspirovanou venezuelskou domovinou a věnovanou dílům latinskoamerických skladatelů.

Jako skladatelka debutovala Gabriela Montero velkolepě – její symfonickou báseň Ex Patria uvedl v premiéře orchestr Academy of St Martin in the Fields (2011). Její první celovečerní skladbu, Klavírní koncert č. 1 „Latinskoamerický“ zahrál v premiéře v lipském Gewandhausu MDR Sinfonieorchester s Kristjanem Järvim.

Gabriela Montero je přesvědčenou zastánkyní lidských práv a její hlas rezonuje i za zdmi koncertních sítí. Amnesty International ji v roce 2015 jmenovala honorární konzulkou a nadace Human Rights Foundation jí udělila uznání za vynikající práci v oblasti lidských práv, zvláště za jejich trvalé prosazování ve Venezuele. Gabriela dvakrát vystoupila s projevem a hudebním představením na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. V roce 2008 vystupovala jako speciální host na inauguraci prezidenta Baracka Obamy.

Gabriela Montero vystoupí

P1 / Slavnostní zahajovací koncert
pátek 1.10.2021 / 19:30
Rudolfinum

R8 / Gabriela Montero hraje Mozarta a Šostakoviče
pondělí 21.2.2022 / 19:30
Rudolfinum

Sledujte nás