Nora Fridrichová, Johanna Nejedlová a Ridina Ahmedová: Jaké budou výzvy pro ženy u nás v roce 2022?

3. leden 2022

Pandemie ovlivnila celý svět, postavení žen nevyjímaje. Přibylo případů domácího násilí i problémů specificky zasahujících ženy. V Polsku v roce 2021 probíhaly protesty proti další snaze zpřísnit přístup k interrupcím. Českou debatou zase otřásly kauzy obvinění ze sexuálního násilí, kterého se měli dopustit bývalý poslanec za TOP 09 Dominik Feri a psychiatr Jan Cimický. Jaké jsou největší výzvy ženských práv v roce 2022?

Na to se redaktorka Eva Svobodová zeptala tří žen: novinářky Nory Fridrichové, výkonné ředitelky spolku Konsent Johanny Nejedlové a hudebnice a hlasové performerky Ridiny Ahmedové. „Jednodušší by bylo říct, kde ta výzva není, protože témat je nekonečně. Od asymetrie toho, jak jsou placené ženy a muži, přes situaci ohledně potratů v Polsku, samozřejmě velké téma je sexuální násilí na ženách, “ říká Ridina Ahmedová, autorka podcastu Sádlo.

Nora Fridrichová

„Jedna důležitá věc je ubránit práva, která už máme,“ říká Johanna Nejedlová. „V tématu sexu a sexuálního násilí, kterému se věnuji nejvíc, jsme si předsevzali napravit současnou definici znásilnění.“ Cílem je, aby definičním znakem nebylo násilí, ale absence souhlasu.

Ridina Ahmedová

Jinou perspektivu zaujímá zase Nora Fridrichová, novinářka a zakladatelka projektu Šatník v Holešovické tržnici.  „Z toho, co víme, se nabízí, že příští rok bude ekonomicky složitý. Nahoru jdou energie i náklady na bydlení vůbec. Chudší rodiče říkají, že už teď mají co dělat, aby to utáhli. Ceny všeho kolem nich jdou nahoru, zejména ceny bydlení,“ dodává Fridrichová.

Co se podle Johanny Nejedlové za poslední roky zhoršilo? Na jaké příběhy si nemůže zvyknout Nora Fridrichová? Jaká je osobní výzva Ridiny Ahmedové? Poslechněte si příspěvek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.