Nordic walking, pěstování koření, solární kolektory

26. červen 2010

V Hobby magazínu se dozvíte, jaké koření můžete doma pěstovat a jak o něj pečovat. Bližší informace na téma nordic walking pro vás zjišťoval kolega Jan Zítka. Pokud jste novopečenými majiteli psa, bude se vám hodit reportáž o nácviku přivolání svého miláčka. Více se dozvíte právě v 186. díle Hobby magazínu Eduarda Hrubeše...

Pěstování koření
Většina z nás si ho kupuje sušené v obchodech. Přitom právě v našich končinách se některým druhům koření na zahrádkách velmi dobře daří. Navíc čerstvé má mnohem intenzivnější chuť a může také prospívat zdraví. O tom, jaké koření je u nás vhodné pěstovat a jak o něj pečovat mluvila Markéta Vejvodová s Vladimírem Horským, majitelem firmy Tukan.

Nordic walking
Určitě jste už také viděli lidi, jak si svižně vykračují s hůlkami podobnými lyžařským, a to i přesto, že nebyla zima. Šlo o příznivce sportu zvaného nordic walking. Přišel k nám z Finska a je vhodný pro všechny věkové kategorie. O bližší informace na téma nordic walking požádal Jan Zítka fyzioterapeutku Lucii Slavíkovou. Nechte se inspirovat...

Solární kolektory
Slunce je základem života, ale také největším zdrojem energie. Sluneční energii je možné využívat pro chod vaší domácnosti i bazénu. Museli byste si ale pořídit sluneční kolektory. O tom na jakém principu fungují a jak je můžete využít hovořila Markéta Vejvodová s Martinem Chládkem z firmy Alter-eko.

Nácvik přivolání psa
Pokud jste novopečenými majiteli psa, máte jistě plno starostí, zvlášť když jde o štěně. Musíte ho totiž naučit spoustu věcí. Mezi nejdůležitější patří nácvik přivolání. Jak na to, poradí psím páníčkům veterinářka Hana Žertová v rozhovoru s Janem Zítkou.


Dobrá rada na závěr
Pokud během vaření zjistíme, že máme nedostatek tvarohu, nastrouháme do něj trochu vařených brambor. Tvarohu přibude a bude jemnější.

autoři: Eduard Hrubeš , Jan Zítka , Markéta Vejvodová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.