Nová aplikace na měření sluchu pomáhá v domovech pro seniory, vyvinuli ji v Jihlavě

14. duben 2023 06:00

Sluch klientů tří domovů pro seniory na Vysočině testuje nová aplikace. Stačí ji stáhnout do telefonu a pořídit k ní přístroj se správnými technickými parametry a kvalitní sluchátka. V testovacím provozu už aplikace pomohla víc než desítce seniorů.

Novou aplikaci vyvinuli vědci z Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. „Říkali jsme si, že by bylo vhodné v domovech pro seniory a ve stacionářích začít nějakým způsobem pečovat o sluch klientů,“ vysvětluje Zbyněk Bureš z katedry technických studií.

Sluch klientů je oblast, která je v domovech pro seniory poměrně přehlížená. Sluchový handicap ale často vede k sociální segregaci, snížení kvality života. Může být i zaměněn za handicap kognitivní. „Ti lidé potom budí dojem, že nejsou mentálně v pořádku a oni přitom vlastně jenom neslyší,“ pokračuje Zbyněk Bureš.

K tomu, aby byla měření věrohodná, tak je potřeba mít k němu i vhodný hardware. „My jsme toto řešili a chtěli jsme, aby ta aplikace byla pro zařízení typu Android, což jsou mobilní telefony a tablety. A tím, že těch zařízení je neuvěřitelná škála, tak každé zařízení má úplně jiné vlastnosti zvukového výstupu,“ upřesňuje Zbyněk Bureš, proč je k aplikaci potřeba i kalibrované zařízení.

Domov Lesnov teď pomocí speciálního zařízení měří sluch každému nově přijatému klientovi. Otestovali i ty stávající. „Podařilo se nám vytipovat patnáct klientů, kteří měli problém se sluchem, dvanáct z nich dostalo nové naslouchátko,“ vítá zařízení Markéta Benešová ze zdravotního úseku Domova Lesnov.

Spustit audio

Související