Nová atrakce v chrudimských rekreačních lesích letos nebude

9. duben 2023 11:23

Rodinný park na Podhůře u Chrudimi se letos stavět nebude. A není jisté, jestli plán na vybudování atrakce za několik milionů korun město neodloží úplně. Takzvané 3D bludiště mělo nahradit zrušené lanové centrum, které dosloužilo. Příprava se ale zadrhla na penězích.

Původní lanový park dosloužil na Podhůře předloni a prakticky okamžitě se začala chystat stavba nové atrakce. Je navržená tak, aby ji zvládly všechny věkové kategorie, neměla by být tak fyzicky náročná jako původní překážky. 3D bludiště má být umístěné na dřevěných sloupech vysokých až deset metrů, budou ho tvořit lávky a domečky, atrakce pojme až 150 lidí najednou. Mělo by to být tedy zpestření hlavně pro rodiny s dětmi, které do městských lesů vyrazí.

Seškrtaná dotace plány zabrzdila

Příprava se ale zadrhla na penězích. Rozpočet na stavbu je zhruba deset milionů korun. Město počítalo se slíbenou dotací na rozvoj cestovního ruchu ve výši 4,3 milionu korun, zhruba stejnou částku měla uvolnit Chrudim ze svého rozpočtu, zbytek měly doplatit městské lesy.

Lanový park Podhůra u Chrudimi

Jenže dotace nedorazila, úředníkům vadil možný střet, kdy by peníze podporovaly podnikání „soukromé“ společnosti. Atrakci totiž mají provozovat chrudimské lesy. A i když se jedná o firmu vlastněnou městem, příspěvek navrhlo ministerstvo pro místní rozvoj zkrátit.

Podle ředitele Městských lesů Chrudim Petra Štěpánka jsou tři možná řešení. Chrudim požádá o dotaci znovu a pohlídá si splnění všech podmínek, aby o peníze nepřišla. Pak je tady varianta, že město zaplatí stavbu atrakce kompletně ze svého, ale je to poměrně vysoká částka. A ještě jedno možné řešení, rodinný park sice zaplatí Chrudim, ale plán seškrtá a zredukuje na nějakou menší a levnější verzi. Radnice by o dalším postupu měla jednat ještě tento měsíc, je ale jasné, že letos se nic stavět nebude.

Spustit audio

Související