Nová deska Lake Malawi bude veselejší. Nechávám si do toho víc kecat, říká zpěvák Albert Černý

15. září 2022

Indie-popová kapela Lake Malawi vydává po pěti letech od debutu své druhé album. The Great Video Game Crush vychází 21. října a křest proběhne 9. listopadu v pražském klubu Roxy. „Jsou tam písničky, které jsme napsali na českém songwriting kempu, v Oslu, ale i u mě doma v předsíni, kde je dobrá akustika,“ popisuje Albert Černý genezi alba během koncertu, který s druhým členem Lake Malawi Jeronýmem Šubrtem odehráli ve čtyřčlenné sestavě v našem studiu.

„Pamatuju si na moment, kdy jsme měli zkoušku, na které byli dva kytaristi a dva bubeníci, objednala se pizza a řešilo se, kdo co bude hrát,“ vzpomíná Albert, jak vykrystalizovala současná koncertní sestava Lake Malawi s Pavlem Plašilem za bicími a s kytaristou Lukášem Chromkem.

Čtěte také

Deska The Great Video Game Crush je prý oproti pět let starému debutu veselejší. „Když jsme začínali s Lake Malawi, měl jsem v sobě ještě rozpad Charlie Straight. A od chvíle, kdy jsme napsali Friend of a Friend, která vznikla na songwriting kempu, jsem si oblíbil psát písničky s dalšími lidmi a nechávám si do toho víc kecat. Takže se začalo stávat, že někdo řekl: ‚tohle je strašná depka' nebo ‚tohle by bylo dobré zrychlit o deset BPM',“ popisuje frontman hlavní důvody proměny kapely k pozitivnějšímu repertoáru.

V lednovém rozhovoru Lake Malawi s moderátorkou Radia Wave Martinou Foldynovou, zmínil Jeroným, že nové album už pro někoho asi bude čistý pop. Jak si ho představuje Albert? Řeknu ti spíš, co v mém pojetí čistý pop není. Není to Lady Gaga nebo Katy Perry, to už je na mě moc, pro mě tam nefiguruje růžová barva, latex nebo třeba twerkování klipech, vysvětluje se smíchem.

Jak se stalo, že ve dvou písních z nové desky Lake Malawi hostuje saxofonista z kapely 1975? A co Jeroným prozradil o Albertově egu? Poslechněte si celý rozhovor a písně Spinning, High-Speed Kissing, Friend of a Friend a Paris, které Lake Malawi zahráli v rámci Radio Wave Studio Session!

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.