Nová doporučení pro cesty do Tuniska ministerstvo zahraničí nevydá

10. červenec 2015

České ministerstvo zahraničí nemá informace o bezprostřední hrozbě teroristického útoku v Tunisku. Nevydá proto pro cesty do země přísnější doporučení a pouze ponechá v platnosti ta předchozí. Turisté by tedy měli být maximálně obezřetní a vyhýbat se místům s vysokou koncentrací lidí.

„Dalším doporučením je, aby lidé nejezdili do horských oblastí, kde to může být nebezpečné, a aby nejezdili ani do oblastí, které jsou podél hranice s Libyí,“ dodala mluvčí Michaela Lagronová.

Ministerstvo také nedoporučuje individuální cestování po Tunisku. Pokud se pro něj čeští turisté přesto rozhodnou, podle úřadu by se raději měli registrovat v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD.

Londýnská vláda včera varovala, že další teroristické útoky v Tunisku jsou velmi pravděpodobné, a cestovní kanceláře začaly odvážet britské turisty.

Většina dalších evropských zemí ale podle Lagronové reagovala stejně jako Česko.

„Pokud by došlo k nějakému vývoji a my bychom obdrželi varovnou informaci, pochopitelně budeme okamžitě jednat. Ale v tuto chvíli zatím platí doporučení, které jsme dávali v minulých dnech,“ potvrdila mluvčí.

Češi preferují Bulharsko a Chorvatsko

Po útoku v tuniské Súse vychází většina cestovních kanceláří svým klientům vstříc a nabízí bezplatnou změnu místa nebo posunutí termínu.

V posledních dvou letech si ostatně společnosti všímají menšího zájmu o cesty do arabských zemí, a to až o desítky procent. Důvodem je právě bezpečnostní situace.

Místo Tuniska nebo třeba Řecka teď Češi stále častěji vyrážejí do letovisek, která jsou dlouhodobě méně riziková.

Čtěte také

„Jednoznačně největší nárůst jsme v těchto dnech zaznamenali u Bulharska a Chorvatska. Dá se říct, že to jsou země, kde je všechno v pořádku a Češi je mají ve velké oblibě,“ říká Michal Tůma ze společnosti Invia.

Pokud se turisté rozhodnou letošní dovolenou v Tunisku zrušit, některé cestovní kanceláře jim vrátí peníze. U jiných ale musí zákazníci počítat se ztrátami. Letenky nebo ubytování totiž kanceláře za klienty často platí dlouho dopředu.

autor: bkl | zdroj: ČTK
Spustit audio