Nová etapa pražského Kina Atlas. Znovu otevírá a zve nejen na filmy

16. březen 2023

Před necelými třemi měsíci zavřelo a teď se chystá na novou sezónu. V první jarní den, 21. března od 19 hodin bude znovu otevřeno premiérou filmu Zešílet režisérky Zuzany Piussi. Na co se chce nový provozovatel zaměřovat? A jaké filmy mohou diváci v nejbližší době vidět? Za znovuotevřením kina stojí filmoví tvůrci, mezi nimi i Vít Janeček a Zuzana Piussi.

Kino Atlas bylo uzavřeno z důvodu výpovědi smlouvy ze strany provozovatele. Současní nájemníci se o této skutečnosti dozvěděli náhodou a postupně se s majitelem dohodli na nové smlouvě. 

Čtěte také

Jak se kino změní? Nový provozovatel Vít Janeček popisuje provozní plány: „Zásadní rozdíl je možná v tom, že provozujeme i kavárnu, kterou jsme výrazně rozšířili i na horní prostor, kde budou i nějaké živé akce, koncerty, čtení. Plánujeme, že to musí mít nutně čtyři pilíře, aby se to uživilo – to znamená nějaké vstupné do kina, kavárna, eventy, to znamená vlastně i externí věci, které se tam dějou. Může to fungovat, funguje i fungovalo to jako takové konferenční centrum, které si myslím, že teď bude mít mnohem lepší podmínky, protože jsme zpřístupnili ještě jeden prostor, který byl nepochopitelně nevyužíván. Tam uděláme galerii, zavěsíme tam obrazy Karla Vachka, ale jinak ten prostor bude fungovat jako seminárka, jako rautová místnost, jako cokoliv... A potom samozřejmě granty...“

Dokáže levná vstupenka v době rostoucí dostupnosti filmů konkurovat streamovacím platformám? Z čeho se budou vstupenky dotovat, pokud budou výnosy nižší? Jak bude vypadat zahajovací program? Poslechněte si celý rozhovor s novými provozovateli Kina Atlas, režisérkou Zuzanou Piussi a dokumentaristou Vítem Janečkem.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio

Související