Nová expozice arboreta v Bílé Lhotě bude mapovat historii hanáckého zemědělství

26. říjen 2021

Bývalý vepřín v Bílé Lhotě na Olomoucku bude sloužit jako muzeum. Návštěvníci v něm najdou řadu strojů a nářadí, bez kterých se neobešel žádný movitý hanácký sedlák či selka. Nová expozice bude součástí arboreta, které spadá pod olomoucké vlastivědné muzeum.

Část připravované expozice muzea hanáckých sedláků v Bílé Lhotě

„Budova chátrala a byla opuštěná dlouhou dobu,“ na historických fotkách mi ukazuje zdevastovanou budovu bývalého vepřína vedoucí arboreta Barbora Součková. Teď se do opravených bílých fasád opírá slunce. Historické zemědělské stroje už stojí pod střechou venku, především nářadí a další nástroje si pak lidé prohlédnou uvnitř v bývalém vepříně.

„Muzeum má obrovské zemědělské sbírky, možná třetí, čtvrté největší zemědělský sbírkový fond v republice, a my ho vlastně neprezentujeme. Takže jsme před několika lety měli takový nápad udělat takové malé muzeum, jak jsme zvyklí vídat v Rakousku nebo Německu a doplnit ho o venkovní prostor, kde se děti mohou naučit tomu, jak vypadá ječmen, žito, tymián,“ vysvětluje ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

„Kromě secího stoje je tam obilný žací stroj, je tam vůz, který dopravoval úrodu pod střechu,“ upozorňuje na některé ze zemědělských strojů ze sbírek muzea kurátor Martin Zdražil. Bohatý sedlák už měl také krytý kočár – bryčku. „Stojí tu bryčka neboli kočárová kareta. Majitel ji používal pro tzv. lepší cesty, tedy jako do kostela nebo do města. Pro běžný denní provoz hospodářství se používaly jiné vozy,“ dodal Zdražil.

Venku můžou lidé vidět mimo jiné i zemědělské plodiny. „Třeba neví, jak vypadá čočka, cizrna nebo sója. Máme tu i tabák. Podařilo se nám sehnat semínka, tak pro ukázku,“ ukazuje Barbora Součková  označené záhony obilovin, luštěnin, pícnin nebo olejnin. Lidé uvidí i méně běžné rostliny.

Po přesunutí cyklostezky se zemědělská usedlost stane součástí arboreta. Novou expozici si návštěvníci projdou nejpozději na jaře příštího roku.

autor: bam
Spustit audio