Nová kuchyně na letním táboře u Plané má vybavení jako špičkové restaurace

22. srpen 2018 15:37

Novou kuchyni s jídelnou mají na letním táboře Palcát u Plané nad Lužnicí. Moderní objekt nahradil starou vývařovnu a kompletně nové je i vybavení, které při vaření využívají kuchařky Ilona Pekařová a Lenka Pražmová.

„Zázemí se proměnilo hodně moc, je to zařízené moderně, lepší než některé školní jídelny. Máme třeba konvektomat, který umí všechno, peče, vaří, dusí, smaží,“ pochvalují si. V kuchyni ale nechybí ani myčka a dokonce ohřívač talířů.

Malí strávníci jsou také spokojení. „Je to hezký, dneska budeme mít řízek s kaší.“ „Jídelna je teď větší,“ říkají Magdalena a Valentina.

Nová kuchyně s jídelnou a třemi klubovnami v prvním patře stála podle ředitele Domu dětí a mládeže v Táboře Josef Musila přes osm milionů korun.

„Tábor je tady od roku 1964, v podstatě začínal na louce se stany a plachtovými umývárnami. Postupně se začalo dostavovat, a protože se dříve nehlídaly stavební materiály, celá jídelna byla montovaná stavba, ve které byl azbest. Když jsme to zjistili, požádali jsme zřizovatele, Jihočeský kraj, o nějakou finanční pomoc a setkali jsme se s pozitivním názorem,“ popisuje.

V budově navíc vznikly tři klubovny. „Když se zkazí počasí, mohou se schovat ve třech klubovnách, které jsou zvukově izolované, takže v jedné mohou hrát na kytaru a ve druhé šachy a nebudou o sobě vědět,“ dodává Josef Musil.

Další výhodou je, že na táboře se podávají nejen teplé obědy, ale i večeře, což si většina dětí nemůže vynachválit.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související