Nová lanovka na Petřín by měla mrkat nebo se červenat, popisuje autorka vítězného projektu designérka Marešová

29. říjen 2022
2 x 2

Uznávaná designérka Anna Marešová získala prestižní ocenění několika produktů, které snad nemohou být víc rozdílné: tramvaj kupé, která už jezdí v Praze, a vibrátor. K tomu vyhrála soutěž na novou lanovku na Petřín. „Byl to úplně jiný úkol, protože lanovka má nádhernou už 130 let dlouhou historii. Říkali jsme si, že by bylo fajn navázat na něco, co tam je,“ říká v pořadu 2x2. 

„Současný vůz je z 80. let a přišel nám hrozně pěkný, hezky zestárl, je subtilní. Už to není technologicky úplně high-tech, přesto má čistý, jednoduchý design – a tím jsme se inspirovali,“ popisuje.

Čtěte také

„Celý náš přístup je odhalující. Chtěli jsme víc odhalovat a dělat to tak, aby bylo z lanovky co nejvíc vidět a nechtěli jsme, aby rušila ten kopec. Naopak, má to být velkorysý zážitek,“ přibližuje s tím, že vozy budou mít prosklený strop a stěny.

„V zadání soutěže bylo i to, že máme pracovat s emocí a dostat projektu i interakci.“ Tou interakcí je moment, kdy se oba vozy lanovky v jeden okamžik potkají a zpomalí.

„A tím, že je Petřín ,kopcem lásky‘, tak jsme si řekli, že by bylo fajn, kdyby vozy spolu komunikovali. Nechtěli jsme přidávat světla a podobné zbytečné věci, ale zachovat v designu jemnost: jedna lanovka mrkne na druhou a ta se zastydí a zčervená jí interiér.“

Tuto interakci uvidí cestující v obou vozech, ale předem nebudou vědět, jestli budou sedět v mrkajícím, nebo rdícím se voze. „To znamená, že se do vás někdo zamiluje, anebo se do někoho zamilujete vy,“ dodává designérka.

Původní lanovka na Petřín

Celý pořad 2x2 si poslechněte sami v audiozáznamu, ptá se Petr Šimůnek.

autoři: Petr Šimůnek , lup
Spustit audio

Související