Nová podoba a struktura webu Zprávy.rozhlas.cz

4. leden 2012

Zpravodajský portál Českého rozhlasu změnil uspořádání navigace, priority zpráv a částečně se proměnila i struktura webu. Po technické stránce se propojil s novým systémem všech webů Českého rozhlasu. Změnil se i celkový design webu Zprávy.rozhlas.cz, který je založený na jednoduchosti a přehlednosti.

„Podoba nového webu reaguje na dynamický rozvoj zpravodajství Českého rozhlasu. Více zdůrazňujeme také zvukovou část rozhlasového zpravodajství na webu. Zprávy tam můžete číst, sledovat fotografie, ale také poslouchat rozhlasové zpravodajské relace ze záznamu,“ odůvodňuje krok Alexandr Pícha, ředitel odboru Nová média.

Zprávy.rozhlas.cz nově nabízejí více hlavních zpráv, které budou měnit priority podle toho, jak se události vyvíjejí. Rozhlasové zpravodajství na webu bude také aktuální zprávy více propojovat se souvisejícími příspěvky.

„Dává nám to možnost našim čtenářům na první pohled nabídnout více důležitých informací,“ vysvětluje vedoucí internetového zpravodajství ČRo Kateřina Křenová.

S novou podobou i strukturou se ruší možnost personalizace rubrik. Na druhou stranu se oproti staré struktuře homepage dávají na roveň všechny hlavní sledované oblasti zpravodajství.

Webové zpravodajství Českého rozhlasu vzniklo 1. září 2009. Jako jeden z mála českých zpravodajských portálů je aktualizovaný 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Umožňuje to nepřetržitý servis domácích, zahraničních a regionálních zpravodajů Radiožurnálu a dalších stanic Českého rozhlasu, na který je web přímo navázaný.

Web Zpravy.rozhlas.cz Českého rozhlasu zpracovává pouze informace z vysílání stanic Českého rozhlasu. Nekopíruje zpravodajství a další články tiskových agentur, ze kterých přejímá pouze část zpravodajských fotografií. Výběr ze zpráv a speciálů s největší návštěvností ukazuje přiložená interaktivní mapa.

V roce 2011 Zprávy.rozhlas.cz nabídly svým čtenářům aplikace pro chytré telefony, a to jak pro iPhone, tak pro telefony se systémem Android. Přístup na web přes další přístroje usnadnila nová mobilní verze webů Českého rozhlasu. Za loňský rok vzrostla sledovanost zpravodajství na webu Českého rozhlasu o polovinu. V roce 2012 se proto připravují na tomto webu veřejnoprávního rozhlasu další novinky.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace