Nová podoba amerického fotbalu. Afroameričané se prosazují na postech bílých hráčů, ale i naopak

26. únor 2021
Tribuna

Ve třetí a závěrečné části rozebírání různých stránek amerického fotbalu s bývalým hráčem St. Norbert College v Green Bay Petrem Boháčkem se podíváme na ožehavé téma rasismu v tomto tradičním americkém sportu. Proč NFL nakonec vzala politické protesty hráčů na milost, jaká je politická role hvězdného Patricka Mahomese a co stojí za vzrůstající popularitou amerického fotbalu ve světě?

„Málokdo se bude dívat na sport ve Spojených státech a řekne si: Nemám rád tohodle hráče, protože je černý. Myslím, že tam je skrytý, neuvědomělý rasismus,“ říká na téma rasismu a problému barvy pleti v americkém sportu číslo jedna Boháček. „Dříve se myslelo, že pozici quarterbacka, který má být mozkem celého toho útoku, nemůže zastávat Afroameričan. To byl prostě typický problém a spousta Afroameričanů musela rozbít toto stigma,“ dodává.

Patrick Mahomes

Hráči tmavé pleti se tradičně využívali na atletické, běhavé pozice. „To se změnilo a nyní se to také mění, protože i pozice quarterbacka je více běhavá. Nyní máme spoustu Afroameričanů na pozici quarterbacka, ale i na těch tradičně bílých pozicích jako kicker,“ popisuje, jak vývoj hry zcela převrací zažité rasové stereotypy. „Platí to ale i opačně. Na tradičních afroamerických pozicích se prosazují i bílí atleti. Jsou to legendární receiveři, kteří dovedli Toma Bradyho do Super Bowlu a k vítězstvím,“ doplňuje.

Nejzářivějším příkladem aktuálního trendu je hvězdný quarterback Patrick Mahomes. Syn bělošské matky a afroamerického otce představuje nastupující novou generaci změn v americkém fotbale. Když vystoupil na podporu Black Lives Matter, sám mluvil o tom, že nevyrostl v prostředí, kde by musel řešit problémy s rasismem, s nejistotou, nebezpečím. Ale ví, jaké to měl jeho otec s vyrůstáním, jaké to mají jeho spoluhráči, protože vyrůstali v komplikované životní situaci. Ale on není vyloženě zástupcem něčeho takového a asi ho to úplně nedefinuje v jeho životní cestě, myslí si Boháček.

Colin Kaepernick

Právě v americkém fotbale se nejvýrazněji začal prosazovat politický aktivismus ze strany samotných hráčů, kteří, reprezentováni především Colinem Kaepernickem, protestovali přímo na hřišti proti rasovému útlaku a policejnímu násilí. Colin Kaepernick vyšlapal všem cestičku, zaplatil za to ale velice tvrdě. A nyní už se k tomu odkazu může hlásit v podstatě každý bez toho, aniž by byl potrestán, říká bývalý hráč.

To nic nemění na tom, že se Patrick Mahomes hlásí k Black Lives Matter. Je naprosto zásadní, aby to dělal, ale není takovým aktivistou, jakým byl Colin. Nemluví o těch strukturálních problémech. Je to taková light verze i v politickém přesvědčení a možná i radikalismu, předestírá zásadní rozdíly mezi oběma quarterbacky s afroamerickými kořeny.

V novém dílu Tribuny prozradí bezpečnostní analytik a někdejší hráč Petr Boháček, proč považuje americký fotbal za jeden z nejnáročnějších sportů vůbec. Proč mu studium samotné hry bralo více času než studium politologie. Jak roste popularita specificky amerického sportu po světě, ale i v Česku? A v čem zradili v posledním Super Bowlu spoluhráči hvězdného quarterbacka a hráče s afroamerickými kořeny Patricka Mahomese?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.