Nová šéfka českobudějovické činohry Martina Schlegelová má práce nad hlavu. Plánuje už sezonu 2019/20

17. červen 2017

S ředitelem Jihočeského divadla Lukášem Průdkem a režisérkou Martinou Schlegelovou, která od 1. února 2018 povede činohru právě v Českých Budějovicích, hovořila Kateřina Rathouská.

Lukáš Průdek nastoupil do Jihočeského divadla 1. listopadu 2014. Z Českých Budějovic pochází a už jako dítě hrál na tamním jevišti. „Za zmínku stojí dítě v Prodané nevěstě, protože tam má zásadní roli v ději tím, že zakřičí ‚Spaste duši, medvěd se utrh,‘“ zavzpomínal v pořadu.

Martina Schlegelová aktuálně působí v Českém rozhlase, na DAMU a také v souboru Letí. Na pozici umělecké šéfky činohry vystřídá Janu Kališovou, která podle Lukáše Průdka nechtěla ve vedení pokračovat.

„Moc nespím, protože dělám všechny práce, co předtím, a do toho ještě přibylo Jihočeské divadlo,“ okomentovala Martina Schlegelová svou momentální situaci. „Všechny věci se musí připravovat hodně dopředu. Teď se finalizuje sezona 2018/19 a už se začíná uvažovat o sezoně 19/20. Takže kdybych práci začala řešit až za půl roku, byla bych už někde v roce 2021.“

Coby rozhlasová režisérka právě dokončuje natáčení hry Wolframa Lotze Směšná temnota. „Musím říct, že je to jeden z nejzábavnějších a nejpozoruhodnějších textů, ke kterým jsem se tady v Rozhlase dostala,“ uvedla. Vltava nabídne inscenaci 19. září v rámci Klubu rozhlasové hry.

Před půlnocí zazněla v pořadu pozvánka na Letní shakespearovské slavnosti. Režisér Michal Vajdička promluvil o svém nastudování Hamleta s Jaroslavem Pleslem v titulní roli. Premiéra se koná 27. června na Pražském hradě.

autor: krs
Spustit audio