Nová stanice mluveného slova Český rozhlas Plus 1. 3. zahajuje své vysílání

1. březen 2013

V pátek 1. března v 16.00 odstartuje na vlnách Českého rozhlasu své vysílání stanice mluveného slova – Český rozhlas Plus. Nová celoplošná stanice bude vysílat denně od 16.00 do 24.00 a posluchačům nabídne analytickou publicistiku, komentáře, diskuse i oblíbený formát - interaktivní pořady. Český rozhlas Plus přinese také témata z oblasti vědy, techniky nebo historie. Sloganem je „Český rozhlas Plus – Víc než informace“.

Záměr spuštění stanice mluveného slova představil Peter Duhan již ve svém kandidátském projektu na post generálního ředitele. Český rozhlas Plus navazuje na profilaci stanic Českého rozhlasu a je určen především těm posluchačům, kteří očekávají publicistiku v širších souvislostech a prostor pro hlubší debatu o důležitých tématech.

Průvodci na vlnách Českého rozhlasu Plus budou známé novinářské osobnosti. Posluchač tak bude pravidelně „potkávat“ Lídu Rakušanovou, Libora Dvořáka, Radka Kubička, Jana Bednáře, Petra Šimůnka, Ondřeje Konráda a řadu dalších. Moderátory jednoho z nových pořadů, konfrontační diskuse Pro a proti, budou novináři Renata Kalenská a Tomáš Pavlíček.

Odpoledním magazínem Leonardo, který bude informovat o aktuálním dění v různých oblastech světa vědy, budou střídavě provázet Jan Burda, Robert Tamchyna a Martina Mašková.

Ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček o stanici mluveného slova prohlásil: „Jsem rád, že jsem měl příležitost podílet se na tvorbě konceptu a programového schématu. Díky Plus zůstanou v českém rozhlasovém éteru zachovány unikátní reportážní, dokumentární a analytické žánry, které nikde jinde nenajdete. Bez nadsázky můžu říct, že začínáme tam, kde ostatní končí. Budeme víc než informovat. Budeme vysvětlovat, komentovat, provokovat. A velký důraz budeme klást na dialog mezi stanicí a posluchači, kteří se v našem pojetí stávají spolutvůrci programu, dokonce bych řekl součástí redakce.“

Vysílání nové stanice odstartuje magazín Leonardo, který tvoří proud reportáží, rozhovorů, zpráv z vědy, glos, zajímavostí a kvízů. Perličkou Leonarda bude kalendárium, které klíčové události přiblíží za pomoci rozhlasového archivu. Na sobotu chystá redakce pořadu speciální vydání - Leonardo Plus, kde budou hosty známé osobnosti: Jiří Grygar a Petr Kulhánek. Posluchačům bude sloužit i web Leonardo, který nabídne všechny příspěvky a pořady o vědě vznikající v rámci Českého rozhlasu.

Na magazín Leonardo naváže každý všední den moderovaný proud rozhovorů, reportáží a komentářů s názvem Den podle. V něm budou v průběhu týdne hodnotit události Libor Dvořák, Ondřej Konrád, Barbora Tachecí, Lída Rakušanová a Petr Šimůnek. Tradičnímu pořadu Názory a argumenty bude předcházet analytická reportáž Zaostřeno. Pořad tohoto typu doplňuje portfolio formátů o reportážní postupy a investigativu. Bude věnován ožehavým tématům. Od pondělí do pátku v 19.10 přijde na řadu kontaktní pořad o společenských tématech - Radiofórum. Posluchači se do něj mohou zapojit už před vysíláním na webu a sociálních sítích. Radiofórum tak bude vycházet ze zásad dialogu mezi novináři, publikem a odborníky.

Šéfredaktor nové stanice Daniel Raus zdůrazňuje, že Český rozhlas Plus naváže na to nejlepší ze všech tří zanikajících stanic: „Chceme spojit tři tradice v jednu. Svobodka, BBC i Leonardo měly jasný profil a tuto velmi důležitou trojitou štafetu nyní ponese Plus“. Poukazuje tak na skutečnost, kdy se spuštěním nové stanice končí vysílání tří dosavadních stanic: ČRo 6, ČRo Rádio Česko a ČRo Leonardo.

Český rozhlas Plus vysílá denně od 16.00 do 24.00 na středních vlnách na frekvencích 639, 954 a 1332 kHz, na internetu a v digitálních multiplexech DVB-T, DVB-S a DAB+.

Jednotlivé pořady si můžete poslechnout po odvysílání také v iRadiu.

Další informace naleznete na plus.rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace