Nová výstava připomíná klatovské transporty Židů

2. listopad 2022 09:41, aktualizováno

Přesně před 80 lety, v listopadu 1942, začala pro židovské obyvatele Klatovska strastiplná cesta. Nastoupili na nádraží města Klatovy do transportu na místo, odkud pro většinu z nich nebylo návratu. Jejich osud připomíná výstava v prostorách střední průmyslové školy.

Autor výstavy Miloš Ryneš

Škola sloužila jako shromaždiště, na němž Židé trávili poslední dny před odjezdem. „Jedná se o velký prostor v blízkosti nádraží, takže to byla logická volba. Žáci dostali na dny shromáždění volno, aniž by znali jeho důvod,“ popisuje Milan Strnad ze zapsaného spolku Synagoga Klatovy, který dnes na průmyslovce učí.

Židům, kteří pocházeli nejen z Klatovska, ale také Domažlicka nebo Plzně-jihu, byly odebrány doklady a poté už nesměli prostor opustit. Odsud zamířili na nádraží, kde nastoupili do jednoho ze dvou vypravených transportů. Cílová stanice – Terezín, Osvětim. Do koncentračního tábora jich z Klatov zamířilo 1270, válku přežilo pouhých 70.

Prostor v přízemí školy se nyní proměnil na tři stanoviště výstavy. „První by mělo navodit idylickou atmosféru. Jedná se o městský byt rabína z 30. let 20. století,“ vysvětluje autor výstavy Miloš Ryneš. „Pak se otevřou brány pekla a vstoupíme do nechvalně známé služebny klatovského gestapa.“ Na služebně nechybí portrét vůdce, kožený kabát ani zbraně. Posledním zastavením je pak samotný koncentrační tábor.

Výstava bude ve vybraných dnech přístupná do 13. prosince. Přesný rozpis včetně termínů komentovaných prohlídek najdou zájemci například na webu školy.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio