Nové bezhotovostní jízdenkové terminály jsou už i ve všech vozech autobusů a trolejbusů pražské MHD

17. leden 2023 13:40

Cestující pražské MHD si můžou nově koupit jízdenku přímo v autobusech. Nové bezkontaktní terminály pro platbu kartou zprovoznil Dopravní podnik hl. m Prahy ve všech svých dvanácti stech autobusech a trolejbusech.

Doteď mohli cestující platit bezkontaktně pouze v tramvajích. Ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski věří, že platební terminály v autobusech sníží počet černých pasažérů.

„I ze zkušenosti víme, že komfort toho nákupu je pro placení důležitý. V momentě, kdy není ta možnost, tak to cestující radši riskne a jede třeba pár stanic načerno. Dnes je možnost si v každém prostředku jízdenku online nakoupit,“ popisuje.

Jízdenkové terminály v autobusech

Stačí si na displeji terminálu vybrat ze tří variant jízdenek podle času a zaplatit přiložením karty.

„Snažili jsme se to udělat uživatelsky příjemné, i ve více jazycích pro zahraniční turisty. Jsou tam tři druhy jízdného – na 30 minut za 30 korun, na hodinu a půl za 40 korun a celodenní jízdné za 120 korun,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

V ulicích stále zůstávají i automaty, jízdenku si můžou lidé zakoupit také v aplikaci PID Lítačka, v trafikách nebo třeba přes SMS zprávu, u příměstských linek pak přímo u řidiče.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio