Nové DVB-T2 dokrývače byly uvedeny do provozu na Trutnovsku

8. červenec 2020

V průběhu června 2020 spustily České Radikomunikace dva nové dokrývací vysílače pro Špindlerův Mlýn a Vrchlabí. Ze dvou lokalit jsou šířeny DVB-T2 multiplexy ČT a ČRa.

Obě lokality se objevily v databázi vysílačů Českého telekomunikačního úřadu na začátku června. O spuštění dokrývacích vysílačů oficiálně informovalo město Vrchlabí. Provoz byl prozatím označen jako testovací.

České Radiokomunikace aktivovaly pro DVB-T2 vysílání televizní převaděče ve Špindlerově Mlýně - oblast Hromovka (v ČTÚ databázi "LABSKA") a ve Vrchlabí - oblast Podžalý (v ČTÚ databázi "ZALY"). Pro vysílání DVB-T tyto lokality nebyly využity. Stožáry televizních převaděčů využívají všichni tři mobilní operátoři.

Pokrytí DVB-T2 dokrývače Špindlerův Mlýn (Labská)

Ve Špindlerově Mlýně jsou pro šíření finálních multiplexů 21, 22 a 23 použity kanály 27, 36 a 46. Vyzářený výkon dokrývačů je shodně 19 W.

Frekvenční spektrum v pásmu UHF - Špindlerův Mlýn - centrum

Z přiloženého frekvenčního spektra je patrné, že v hlubokém údolí řeky Labe jsou ostatní signály z jiných vysílačů významně utlumeny. Pro případné "dekódování" obrázku spektra lze použít tabulku DVB-T/2 kanálů a kmitočtů např. ze stránek České televize. Patrné jsou zde signály na kanálech 26 a 28 finální sítě 21 a 22 z vnitrozemí.

Anténní systém DVB-T2 dokrývače Vrchlabí (Žalý)
Pokrytí DVB-T2 dokrývače Vrchlabí (Žalý)

Ve Vrchlabí jsou pro šíření finálních multiplexů 21, 22 a 23 použity kanály 32, 40 a 23. Vyzářený výkon dokrývačů je opět shodně 19 W.

Frekvenční spektrum v pásmu UHF - Vrchlabí - údolí Labe

V údolí Labe v severní části města poskytuje dokrývací vysílač lepší úroveň signálu než hlavní vysílače Českých Radiokomunikací. Ve zbytku města bude pro příjem DVB-T2 multiplexů kritické spíš velké množství silných odrazů při šíření signálu z relativně blízkého výkonného vysílače Černá hora. Vzájemné působení odražených signálů může v krajním případě způsobit nemožnost příjmu konkrétního vysílače.

Frekvenční spektrum v pásmu UHF - Vrchlabí - Sídliště Liščí kopec

Nová lokalita pro dokrytí problematických míst ve Vrchlabí může být alternativou pro anténářské firmy v případech, kdy nebude možné dosáhnout žádaných parametrů při příjmu z hlavních vysílačů.

Ve Vrchlabí vysílá také finální síť 24 na kanále 45. Dokrývací vysílač o výkonu 25 W je umístěn v jižní části města.

Více informací o DVB-T2 vysílačích a dokrývačích naleznete v rubrice Ladíme DVB-T2

Spustit audio