Nové koncertní řady, světoví sólisté i netradiční hudební spojení: SOČR představuje novou sezonu

25. duben 2019

Symfonický orchestr Českého rozhlasu vstupuje do sezony 2019/2020 s několika novinkami. Nabídne novou prémiovou koncertní řadu, přivítá přední světové sólisty v čele se Sergejem Chačatrjanem coby rezidenčním umělcem, svůj komorní cyklus pro velký zájem přesouvá do Anežského kláštera a zakládá Čestnou radu výrazných uměleckých osobností, které budou orchestru poskytovat reflexi a inspiraci k jeho činnosti.

Marek Šedivý

Vedle mnoha známých děl provede jednu světovou a dvě české premiéry soudobých autorů. V čele orchestru stojí od loňské sezony šéfdirigent a umělecký ředitel Alexander Liebreich a hlavní hostující dirigent Marek Šedivý.

Nové koncertní řady

Sergej Chačatrjan

Hlavní novinkou sezony 2019/2020 je prémiová řada P, která přinese čtyři mimořádně zajímavé koncerty. Jejich protagonisty budou podvakrát přední světový houslista Sergej Chačatrjan, rezidenční umělec SOČRu pro nadcházející sezonu, a další vynikající houslistka Leila Josefowicz.

Leila Josefowicz

Na slavnostním zahajovacím koncertu sezony uslyšíme v jeho podání Šostakovičův Koncert pro housle a orchestr č. 1 a moll, v dubnu pak přednese Koncert D dur Johannesa Brahmse.

Nejrozsáhlejší zůstává řada R – Klasika v Rudolfinu. Tato abonentní řada nabídne dvanáct koncertů s pečlivě promyšlenou hudební dramaturgií a mimořádnými uměleckými osobnostmi. K SOČRu se tak například vrátí maďarský violoncellista István Várdai, který zahraje Koncert Edwarda Elgara, od jehož premiéry uplyne v letošním roce sto let, nebo jeden z předních francouzských klavíristů současnosti Jean-Efflam Bavouzet.

Dočkáme se i zcela nové skladby přímo na objednávku SOČRu od Ondřeje Štochla, kde sólový part nastuduje vynikající finský klarinetista Kari Kriikku. Vokálně-instrumentální Polednici na text Erbenovy balady od Ondřeje Adámka uvede v české premiéře šéfdirigent Alexander Liebreich, který skladbu před lety premiéroval na festivalu Varšavský podzim.

Anu Tali

V lednu se na pódiu Dvořákovy síně potkají tři umělci světového renomé – estonská dirigentka Anu Tali, britský tenorista Toby Spence a famózní hornista Radek Baborák.

SOČR našel nový koncertní prostor pro svůj komorní cyklus. Pokračování řady S – Studio 1, která se dosud odehrávala ve Studiu 1, bude zasazeno do Anežského kláštera na Starém Městě. Orchestr tak vyjde vstříc velkému zájmu publika, který mnohdy převyšoval dostupnou kapacitu. V nově vzniklé řadě K - Komorní, čítající čtyři koncerty, se představí například vítězové Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga nebo houslistka Martina Bačová.      

Koncertní řada N - Nové horizonty pokračuje i v nadcházející sezoně. Nadále od ní můžeme očekávat netradiční hudební a umělecká propojení akcentující kvalitu.

Avishai Cohen

Připraveny jsou dva koncerty – prvotřídní zpracování skladeb Avishaie Cohena, jazzového kontrabasisty a skladatele z Izraele a dále ojedinělé propojení živé hudby a filmové projekce. Zazní slavné balety Maurice Ravela a Igora Stravinského společně s novým filmovým ztvárněním obou příběhů od holandského režiséra Lucase van Woerkuma.

Orchestr čeká i několik zájezdů, např. do polských Katovic, kde se představí u příležitosti Mezinárodního dne hudby, a na Slovensko, kde bude hostem Bratislavských hudebních slavností. Větší část října stráví na turné v Číně. Z domácích festivalů se SOČR zúčastní Dvořákovy Prahy, kde připravuje koncertní provedení opery Král a uhlíř, a v závěru sezony Pražského jara, Smetanovy Litomyšle nebo Festivalu Leoše Janáčka, jehož jsou rozhlasoví symfonikové od roku 2019 rezidenčním tělesem.

Orchestrální akademie a Čestná rada SOČRu

Počínaje novou sezonou přišel SOČR se 2 organizačními novinkami. Jednou z nich je založení Orchestrální akademie, která má za cíl jednak rozšířit příležitosti pro novou generaci mladých hudebníků a zároveň poskytnout zavedeným a zkušeným členům orchestru kontakt s děním v akademickém hudebním světě. Druhou novinkou je ustanovení Čestné rady orchestru, jejíž vznik inicioval umělecký ředitel Alexander Liebreich. K jejímu poslání uvedl:

„Humanistická, kulturní a kritická reflexe na sofistikované úrovni je základní potřebou společnosti a uměleckého života. Orchestr potřebuje kořeny, ale také interakci s obory, jako jsou divadlo, tanec a podobně. Musí pevně zakořenit ve společnosti a členové Čestné rady jistě mohou výrazně přispět k rozvinutí některých témat a otázek.“ Členy Čestné rady SOČRu jsou hudební skladatel Georg Friedrich Haas, herec, zpěvák, operní a filmový režisér Ondřej Havelka, tanečník a choreograf Ivan Liška, operní režisér David Radok a hudební skladatel Miroslav Srnka.

Prodej abonentních vstupenek na řady P – Premium, R – Klasika v Rudolfinum, K – Komorní a jednotlivých vstupenek na veřejné generální zkoušky bude zahájen 13. května. Vstupenky na jednotlivé koncerty všech řad budou spuštěny do prodeje 27. května.

Spustit audio