Nové Město hostí závody SP v běžeckém lyžování. Bauer je před letošní premiérou nervózní

23. leden 2016

Vysočina se po dvouleté pauze chystá na další Světový pohár v běhu na lyžích. Diváky k tratím přilákají nejen vedoucí žena i muž Světového poháru, ale i ten, který ho vyhrál. Ten, který triumfoval i v Novém Městě na Moravě, ale v této sezóně ještě neujel ani jeden závodní metr. Vrací se totiž Lukáš Bauer.

Nemuset dřít, místo toho sedět doma na gauči. To nezní jako špatný program. Pokud vás k tomu ale donutí zdraví a zvlášť, jste-li špičkový sportovec, radost vám to neudělá. Lukáš Bauer ale musel plány změnit kvůli zlomeným žebrům. A to už si plánoval, jaká to bude od úvodu pěkná sezóna.

„Výsledky tréninků, kontrolních závodů a i podzim ukazovaly, že jsem v dobré formě, takže jsem si už samozřejmě představoval, jak vstoupím do svěťáku a najednou nebylo nic. Přijel jsem domů a seděl jsem doma na gauči,“ říká Lukáš Bauer.

Nešlo to. Když se zkusil hýbat ve větší zátěži, žebra mu připomněla, že to není dobrý nápad, takže začne sezónu až dnes. Přesně v úvodním závodu, ale druhé poloviny sezóny. A to nepamatuje ani on sám.

„Je to pro mě těžký nezvyk. Trošku to parafrázoval Alex Legkov, který mi, když mě potkal na trati, říkal: 'Kde jsi byl, prosím tě? Ty jsi tři měsíce spal, ne? Jako medvěd…,'“ přibližuje český reprezentant.

Takhle pozdní začátek za 18 let své kariéry ve Světových pohárech Lukáš Bauer nepamatuje. Nyní okusí vlastně i kus té nováčkovské nervozity a touhy. Toho, jak se bude chtít předvést před diváky, kteří bývají v Novém Městě fantastičtí při jakémkoliv sportu.

„Jsem nervózní a myslím si, že se budu muset hodně krotit, abych nepřepálil stadion a aby mi hned nedošlo,“ přizvává Bauer.

To by ostatně nebylo to pravé. Pojede se totiž na třech náročných pětikilometrových okruzích.

Soupeřů bude mít Lukáš Bauer dost - celkem 84, včetně Martina Jakše a dalších osmi Čechů. Muži pojedou 15 kilometrů volně od 14:15, zatímco ženy o pět kilometrů kratší trať už ve 12:45.

autoři: kyk , jkn
Spustit audio