Nové motorky se policistům nelíbí

5. listopad 2008

Bez většího zájmu médií skončilo výběrové řízení na dodání sedmdesáti nových motocyklů pro dopravní policii. Nakonec vyhrála překvapivě Yamaha. Dopraváci by měli motorky dostat už na jaře příštího roku a potom nastanou pirátům silnic zlé časy. Tedy doufejme. Motorky budou totiž vybaveny radary, a budou tak moci neukázněné řidiče pokutovat - to dosud chybělo. Jak ale probíhalo výběrové řízení a jak jsou s výběrem spokojeni sami policisté motorkáři?

Výběrové řízení na zakázku za 41 milionů korun se na poprvé nepovedlo. Nikdo se totiž nepřihlásil. Podle slov Veroniky Benediktové z Policejního prezidia byl hlavním důvodem šibeniční termín dodání.

"Hlavními důvody ztroskotání výběrového řízení byl krátký termín pro dodání motocyklů a také některé technické parametry, které někteří dodavatelé nebyli schopni splnit. Ve druhém jednání bez uveřejnění byl vybrán dodavatel, který dokáže vybavit motocykly majáky i měřiči rychlosti."

Policisté nakonec slevili z technických požadavků, jako je třeba pohon kardanovou hřídelí namísto řetězem a v druhém kole oslovili čtyři firmy Hondu, BMW, Suzuki a Yamahu. Radovala se nakonec Yamaha. Dodá 51 kusů motocyklů o objemu 600 ccm a 19 silných strojů s objemem válců 1300 ccm. Jak jsou s výběrem spokojeni ti, kterých se to týká nejvíce - tedy policisté, kteří je budou sedlat?

"Ohlasy od policistů moc chvályhodné nejsou. Nelíbí se jim zejména samotný motocykl, který byl dosazen na kubaturu nad 600 ccm. Přece jen na něm jezdí celý den, takže by splňovat určité parametry - policista by měl být určitým způsobem chráněn před povětrnostními podmínkami, což tento motocykl neumožňuje," mluví za policisty Tomáš Galbavý, předseda Motoklubu policie ČR, která policisty motorkáře sdružuje. Podle něj zvláště slabší Yamahy nepoužívá žádný policejní sbor v Evropě. Nechápe ani to, proč k výběrovému řízení nebyli ke konzultaci přizváni právě policisté, kteří na motorkách jezdí.

"Při minulém výběrovém řízení zástupci BMW, Yamahy i Hondy poskytli polici motocykly, které připadaly v úvahu do výběrového řízení, aby si je policisté sami mohli vyzkoušet. Přece jen je rozdíl, když si motorku prohlédnete na výstavě a potom se na ní sami svezete. To je úplně něco jiného. A tato možnost u nového výběrového řízení nebyla."

Podle Tomáše Galbavého bylo celé výběrové řízení dost uspěchané a ani cena jako jeden z rozhodujících faktorů není v tomto případě na místě.

"Myslím si, že u nákupu takovýchto motocyklů by neměla být tak rozhodující cena, ale užitné vlastnosti samotného stroje a bezpečnost v provozu."

Nezbývá tedy než doufat, že praxe všechny pochybnosti o nových motorkách pro policii vyvrátí a pirátů silnic ubude. Právě kvůli nim se totiž nové motorky pořizují.

Spustit audio