Nové zabezpečení, chodníky i povrch. Tunel Hřebeč je po 8 měsících otevřený

25. říjen 2022 10:56

Skoro osm měsíců byl tunel Hřebeč na Svitavsku uzavřený. Po 25 letech provozu ho Ředitelství silnic a dálnic nechalo kompletně opravit. Řidiči na trase mezi Svitavami a Moravskou Třebovou museli od března po staré silnici přes obec a serpentinami. V pondělí odpoledne ale omezení skončilo.

Reportér Josef Ženatý v tunelu těsně před otevřením byl a zaujalo ho například inteligentní osvětlení, které reaguje na denní dobu a světelné podmínky v okolí. Při vjezdu do tunelu je osvětlení silnější, postupně do středu tunelu mírně slábne, jak si oči zvykají, a na konci tunelu je zase silnější, aby se zrak přizpůsobil silnějšímu světlu venku.

„Opravené jsou portálové úseky, nové chodníky, sanace a nátěry ostění. Co se týká technologií, kompletně se vyměnily kabely, osvětlení, zabezpečovací systémy. Ten tunel má asi nejmodernější věci, které jsou k dostání,“ popsal zástupce zhotovitelské firmy Miroslav Ritnošík.

Největšími překážkami bylo podle něj počasí a čas. „Práce jsme začínali ještě v zimním období, ale tím, že se pracovalo na tři směny, se to zvládlo,“ dodal s odkazem na dlouhé dodací doby stavebního materiálu, které v současnosti stavebnictví sužují.

První zásadní oprava

Tunel Hřebeč mezi Svitavami a Moravskou Třebovou je dlouhý 355 metrů. V provozu je od roku 1997. Podle Jana Studeckého z ŘSD byla současná modernizace největší od otevření tunelu. „Za těch 25 let se tam dělaly dvě menší modernizace, ale tohle je první významnější oprava.“

Rekonstrukce tunelu stála ŘSD víc než 100 milionů korun. V současném stavebně technickém stavu by měl tunel vydržet alespoň dalších 30 let.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související