Novinář Josi Klein Halevi: Pád Netanjahua? I izraelská společnost má limity, kam toleruje korupci

23. září 2021

Po několikerých předčasných volbách v Izraeli skončil ve vládě dlouholetý premiér Benjamin Netanjahu. „Svého času býval velmi schopným a poměrně důvěryhodným vůdcem. Řekl bych dokonce, že jedním z nejpůsobivějších politických vůdců na světě,“ skládá politikovi poklonu novinář a spisovatel Josi Klein Halevi. „V posledních letech se ale stal nejhorším premiérem v historii země. Člověkem, který se věnuje jedinému projektu – a tím je vyhnout se soudu za korupci.“

Přestože Halevi uznává Netanjahuovy úspěchy v mírových jednáních s arabskými zeměmi nebo v boji proti pandemii koronaviru, připomíná, že premiér zároveň vedl válku proti izraelské demokracii.

Čtěte také

„Je velmi složitým a jedinečným příkladem populismu, protože podíváte-li se na jiné populistické vůdce, tak jejich výsledky nebývají tak ohromující.“

Šéf pravicové strany Likud si dlouho získával hlasy Izraelců mimo jiné proto, že mu lidé důvěřovali v otázce bezpečnosti, která je nejzásadnějším problémem tamní politiky. „Podle mě má ale i izraelská společnost limity, kam až je ochotná tolerovat korupci,“ myslí si host Interview Plus Štěpána Macháčka.

Levice a pravice v Izraeli znamená, zda jste pro mírový proces, nebo zda nedůvěřujete Palestincům.
Josi Klein Halevi

Nyní vládu Izraele tvoří koktejl z pravice, levice, středu, Arabů i Židů, upozorňuje Halevi s tím, že země nikdy nic podobného nezažila.

„Krajní levice, krajní pravice, islamisté – ano, v Knesetu je i strana Muslimského bratrstva , kteří spolupracují s krajně pravicovou židovskou stranou. Za tímto jevem byl jediný důvod – snaha zbavit se Netanjahua. A to se povedlo,“ konstatuje.

Čtěte také

V rámci nového politického mixu získává prostor levice, aby se v hlavním proudu rehabilitovala. „Zajímavé je, že se jí to podařilo až ve chvíli, kdy zemi vede velmi pravicový politik Naftali Bennett,“ glosuje novinář.

Levice a pravice přitom podle něj v Izraeli nemá stejný význam jako jinde ve světě. „Levice a pravice znamená, zda jste pro mírový proces, nebo zda nedůvěřujete Palestincům. A levice skutečně zkolabovala, a to v důsledku ztroskotaného mírového procesu.“

Změny ve vládě způsobily i velkou proměnu politické kultury. „Současní politici, už vzhledem ke svému složení, musí mluvit jinak – jazykem inkluze a tolerance. Když pravicový premiér Naftali Bennett řeční, tak ví, že koaliční partneři poslouchají každé slovo, které pronese. Je to úplně jiný politický jazyk.“

Izrael je velmi malá země a jsme obklopení nepřáteli. Tohle je takový papiňák.
Josi Klein Halevi

Nárůst silného politického středu v zemi způsobil, že izraelská politika už není rozdělená na levici versus pravici, ale spíš na pravici versus střed, domnívá se Halevi, který tento vývoj považuje za pozitivní.

„Izrael je velmi malá země a jsme obklopení nepřáteli. Tohle je takový papiňák. A pokud se nám nepodaří sdílet alespoň minimum společné identity, pak může tohle místo dojít zkázy,“ uzavírá.

spisovatel Jossi Klein Halevi

Josi Klein Halevi

Americko-izraelský spisovatel a novinář.
Pracoval v denících jako The Jerusalem Report, spolupracoval také s listy The Jerusalem Post, The Wall Street Journal, The New York Times a Los Angeles Times.
Česky mu vyšly knihy Vzpomínky židovského extremisty a Dopisy přes zeď.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Štěpána Macháčka s Josi Kleinem Halevim.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.