Novinář ve válce? Podle mne není pro běžného člověka zdravé, aby od rána do večera ležel ve zprávách z Ukrajiny, soudí novinář Szántó

8. leden 2023

Válka na Ukrajině už trvá skoro rok. Je to první konflikt tak velkého rozsahu, který můžeme sledovat nejen zprostředkovaně v médiích, ale také na sociálních sítích. Vyznáte se v konfliktech i v tom obrovském množství informací? Víc než tomu bylo v případě válek v bývalé Jugoslávii, v Iráku? 

Čtěte také

Když vypuklo Arabské jaro, televize Al Jazeera informovala o protestech na káhirském náměstí Tahrír (Osvobození). Demonstranti se nejen tam, ale i v řadě dalších arabských zemí svolávali prostřednictvím sociálních sítí.

Už tehdy bylo také vidět mnoho záznamů a výpovědí přímých účastníků na sítích, a to bez zásahů médií. Tehdy se mluvilo o přelomu a nové éře, jak se svět o dění po celé planetě může dozvídat.

Další možností je takzvaný „embedding“, což je praxe, kdy jsou novináři přičleňovaní přímo k vojenským jednotkám. V první a druhé válce v Perském zálivu to byli právě reportéři, kteří měli snad i monopol na informace z první ruky. Hlavně v první fázi války v Iráku v letech 2003 a 2004 to – s odstupem času – pomohlo jejich zpravodajství ke značnému zkreslení obrazu, co se v zemi skutečně dělo.

Čtěte také

Nejen američtí novináři šli oficiální verzi Spojených států až „příliš na ruku“.

V tuto chvíli jsou možná i na Ukrajině podobní novináři, ale na obou stranách konfliktu. Jejich počty se mění, ale je zřejmé, že jich je víc než kdykoli v minulosti. 

„Dozvídáme se toho mnohem víc. A to až do té míry, že to znemožňuje naše pochopení konfliktů,“ soudí vysokoškolský pedagog a bývalý novinářský kolega Břetislav Tureček. 

Americký Institut pro studium války, který každý den na webu publikuje zpravodajský souhrn a velmi přesné, podrobné a aspoň zatím vždy spolehlivé mapy, které ukazují situaci přímo na ukrajinské frontě:

„Je to určitě jeden ze zajímavých zdrojů do té informační skládačky, ze které si člověk může udělat obrázek,“ tvrdí analytik Michal Lebduška z Asociace pro mezinárodní otázky.

Dozvídáme se toho mnohem víc. Až to znemožňuje naše pochopení konfliktů.
Břetislav Tureček

Zkušený televizní novinář Jakub Szántó doporučuje: „Mám za to, že není pro běžného člověka zdravé, aby od rána do večera ležel ve zprávách z Ukrajiny.“

Poslechněte si, jak se na války a konflikty okem novináře dívá zpravodaj České televize z Blízkého východu Jakub Szántó nebo bývalý blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu. Ptá se Vít Pohanka.

autoři: Vít Pohanka , lup
Spustit audio

Související