Novinky: James Blake, The Drums, ILoveMakonnen, Lavra a dvojitý nášup

4. únor 2019

Na zahrádce se nám tentokrát urodilo opravdu hojně, tudíž do playlistu Radia Wave tento týden přisypáváme rovnou dvacet čerstvých hitů všech žánrů, od chicagského jukeu po ozvěny osmdesátkového popu.

DJ Tuco – Daisy Juke
Credits: DJ Tuco
Label: Turban

Český juke žije, přesvědčí nás o tom kompilace tracků Čeklife, kterou sestavil Honza Bárta z pořadu Turban. Objeví se na ní třeba Aid Kid, Dryman nebo Side9000. Aby byla lokalizace původně chicagského žánru dokonalá, každý z producentů měl za úkol použít vokální samply z nějakého českého filmu. V Praze usazený anglický producent DJ Tuco (také majitel labelu Meanbucket) použil ve svém Daisy Juke hlášky z filmu Věry Chytilové Sedmikrásky.

DIIST – My Night
Credits: Johny Joc
Label: Are Dust

Talentované táborské trio DIIST (číst „dust“) po třech letech zkompletovalo svoje „průběžné“ album Night. Z desky někde na pomezí psychedelie, postpunku a dream popu si vybíráme skladbu My Night, kterou, stejně jako zbytek materiálu, napsal mozek kapely Johny Joc.

Bílej kluk – eride
Credits: Michal Plodek
Label: BCAA

Elektronický producent a zpěvák, který si říká Bílej kluk, má už nominaci na Vinylu jako objev roku a letopočet 2019 odstartoval novým EPčkem. Jmenuje se snowy a vyšlo na jeho domovském labelu BCAA. Skladba eride, kterou si z čtyřskladbové kolekce vybíráme, je na post-klubový kontext jeho nahrávek překvapivě přímočará.

Lavra – Unthrone
Credits: Barbora Zelníčková, Tomáš Vondra
Label: Pushteek

Dvojice Lavra na sebe upozornila předloni debutovou mixtape Eve, za kterou si vysloužili nominaci na objev roku ve Vinyle. Na dlouhohrajícím albu si Barbora Zelníčková (Ticho de Beige) a Tomáš Vondra (Orient) dali pořádně záležet, ohlašovali ho už na loňské jaro, jeho přípravy nakonec zabraly ještě skoro další rok. Usual Blaze vyjde v druhé polovině února a pokřtí ho na Pushteek Festu v Kabinetu Múz. Tím je vlastně i dané, že album vyjde právě na obnovené značce Pushteek.

James Blake ft. Rosalia – Barefoot in the Park
Credits: Dominic Maker, Dan Foat, Rosalía Vila Tobella,
Label: Polydor

Britský elektronický písničkář James Blake se vrátil s čtvrtým studiovým albem Assume Form. Tentokrát více vsadil na kolaborace s jinými muzikanty (Moses Sumney, Travis Scott, Andre3000) a také optimističtější náladu – nová deska dřívějšího „sad boye“ je ovlivněná jeho čerstvým vztahem s herečkou Jameelou Jamil. Jedním z highlightů desky je ale spolupráce s katalánskou zpěvačkou Rosalií nazvaná Barefoot in the Park, která rytmem odkazuje na její loňské album El mal querer.

ILoveMakonnen ft. Gucci Mane – Spending
Credits: Makonnen Sheran, Radric Delantic Davis
Label: Warner

Letos to bude už pět let, co si ILoveMakonnen podmanil internet hitem Tuesday. Od té doby podepsal Warner Bros., vydal několik mixtapes, ale na debutové album stále čekáme. Možná jsme se mu v polovině ledna přiblížili singlem Spending, na kterém hostuje trapový král Gucci Mane.

Deerhunter – Plains
Credits: Bradford Cox
Label: 4AD

Jedna z nejúspěšnějších indie kapel 21. století v čele s excentrickým frontmanem Bradfordem Coxem se po čtyřech letech vrací s novým albem. Deerhunter už se na albu Why Hasn’t Everything Already Disappeared tolik nepouštějí do divoké psychedelie, jejich zvuk je pročištěný a efektivní. Velkou zásluhu na tom má zpěvačka a skladatelka Cate Le Bon, která celé album produkovala. První singl jsme do novinek nasazovali už v listopadu, po vydání celé desky teď pokračujeme songem Plains.

Soak – Knock Me Off My Feet
Credits: Bridie Monds-Watson
Label: Rough Trade

Svůj průlomový song Sea Creatures napsala severoirská zpěvačka Bridie Monds-Watson ve čtrnácti letech. Teď má vůdčí postava projektu SOAK o osm let víc a do roku vstupuje skvělým singlem Knock Me Off My Feet. V euforické hitovce se Bridie Monds-Watson znova vyzpívává ze svého vztahu k rodnému městu Derry, kde taky v květnu plánuje zakončit turné ke své nové desce. Album Grim Town vyjde na konci dubna u dobrého labelu Rough Trade.

Lafawndah – Daddy
Credits: Yasmin Dubois
Label: Concordia

V Íránu narozenou a v Paříži vychovanou Newyorčanku Lafawndah jsme v roce 2016 pozvali na Radio Wave Stimul Festival do MeetFactory – měla tehdy na kontě čerstvé EP Tan u kultovního labelu Warp a vypadalo to, že její hvězda co nevidět vystřelí do výšin. Yasmin Dubois, jak se Lafawndah jmenuje vlastním jménem, ale místo toho spíš zvolnila. Dlouhohrající debut nazvaný Ancestor Boy nakonec plánuje vydat až letos. Pokud můžeme soudit podle pilotního singlu Daddy, půjde o přitažlivou směs futuristického R&B s ozvuky současné klubové hudby. Singl putuje do naší rotace.

Boy Harsher – LA
Credits: Augustus Muller, Jae Matthews
Label: Nude Club Records

Temné synťáky, ponuré lehce načrtnuté melodie, techno a éterický vokál. Boy Harsher, partnerské duo z amerického Northamptonu, si od svých ambientních začátků vybudovalo respekt pro svou zdařilou aktualizaci dark waveu. Tak moc, že si je loni pozvali na společné turné post-punkoví giganti Soft Moon. Boy Harsher chystají na začátek února své druhé album Careful. Druhý singl LA vybavili klipem, za jehož autorství by se nestyděla ani Andrea Arnold.

Clarko – Medeocre Man
Credits: Clarko
Label: Iron Lung Records

Kanadský label Iron Lung, vedený členy kultovní powerviolence kapely stejného názvu, má štěstí a odhad na zajímavé a dost často téměř neznámé projekty. Dva z nich nasazujeme do novinek, prvním je tajemný milovník DEVO a post-punku Clarko, který koncem zimy chystá sedmipalec Medeocre Man. Naštěstí Clarkoův Medeocre Man vůbec nepřipomíná slušného člověka, se kterým v devadesátkách vyrukoval po odchodu z Pražského výběru Ondřej Soukup.

Homeless Cadaver – Fat Skeleton
Credits: Homeless Cadaver
Label: Iron Lung Records

Druhou čerstvou a neméně tajemnou akvizicí na Iron Lung Records je kapela s žertovně nihilistickým názvem Homeless Cadaver. Podobně jako Clarko jsou součástí série sedmipalců, které Iron Lung chystají na letošek, a v jejich rychlé, úderné skladbě Fat Skeleton nám předkládají to nejlepší, co hýbe současnou špinavě punkovou scénou včetně šílených kláves a skandovaných refrénů.

Pip Lom – Daddy Issues
Credits: Pip Blom
Label: Heavenly Recordings

Pip Blom je 22letá indie písničkářka původem z Amsterdamu. Dala kolem sebe dohromady kapelu a na konec května chystá debutovou dlouhou desku. Blom, která poslední rok intenzivně koncertuje a objevila se například i na showcaseovém festivalu Eurosonic, přináší čerstvou garage-rockovou zábavu. Rozverný singl Daddy Issues z připravované desky Boat nasazujeme do rotace.

Fatamorgana – Espacio Profundo
Credits: Patrycja Anna Proniewska, Louis Harding
Label: La Vida Es Un Mus

Duo, které se setkalo v Barceloně, se chystá na svoji debutovou desku s názvem Terra Alta. Španělsky zpívaná éterická pocta synťákovým osmdesátkám vyjde na dobrém punkovém labelu La Vida Es Un Mus. Náš pleják obohatí šeptavě lezavý singl Espacio Profundo, který ocení každý fanoušek jihoamerických Mueran Humanos.

Acute Dose – Metal Gear
Credits: David Pšeníček, Lukáš Palán
Label: Acute Dose

Plameny, corpse painty a metalové pózy. Acute Dose vypustili druhý singl k jejich připravované desce Overdose. Na Metal Gear se opět odráží jejich láska k avantgardnímu žonglování s všemožnými žánry i jazzové inspirace. Skladbu vyprovodili epickým videoklipem, kde se otevřeným ohněm nešetří a čerti se radují.

Nilufer Yanya – In Your Head
Credits: Nilufer Yanya
Label: ATO

Nenucený kytarový soul Nilufer Yanyi bude mít konečně jasnou a ucelenou podobu, písničkářka chystá svoji debutovou desku Miss Universe a čas si zatím krátí turné se Sharon Van Etten. V druhém singlu In Your Head, který nasazujeme do rotace, se snaží vyrovnat s představou svobody a všemi momenty, kdy se jí její vlastní hlava snaží tak trochu podrazit.

Sharon Van Etten – Seventeen
Credits: Sharon Van Etten
Label: Jagjaguwar

Každému bylo kdysi sedmnáct, Sharon Van Etten není výjimkou. Ve své nové, suverénní desce Remind Me Tomorrow řeší především mateřství a nastalé životní změny, ve skladbě Seventeen se ohlíží do minulosti. Jak se tehdy cítila, jak moc se změnil New York a především – jak moc se změnila ona sama a jaké byly zkušenosti, které za tu dobu nabyla?

Rosie Tucker – Gay Bar
Credits: Rosie Tucker
Label: New Professor Music

Další z dlouhého listu hudebnic, které připravují novou desku, je i losangeleská písničkářka Rosie Tucker. Melancholicky příjemná skladba Gay Bar se hemží postavami kovbojů a světců oděných v kůži, kteří spolu tančí na lepkavé podlaze v záři diskokoulí. Do toho sampluje britskou soulovou zpěvačku Dusty Springfield, která v 70. letech odmítla přijmout jakoukoliv nálepku pro svou sexuální orientaci a tím si v rámci hudební branže uzavřela nejedny dveře.

The Drums – Body Chemistry
Credits: Jonathan Pierce
Label: ANTI-

Deset let uběhlo od momentu, kdy se The Drums rozběhli po pláži a oznámili světu něco o své touze jít si zasurfovat. Jejich post-punkové indie s přibývajícími roky nabralo směr do vln popu a výsledkem je singl k jejich chystané páté desce Brutalism. Jonathan Pierce se ve skladbě Body Chemistry ptá na odvěkou otázku: jsou jeho deprese a úzkosti nějak zakódované v jeho DNA a nedá se s nimi něco dělat?

Mike Krol – What’s the Rythm
Credits: Mike Krol
Label: Merge

V jakém rytmu bolí srdce Mikea Krola, garážového floutka z LA, se můžeme přesvědčit v jeho nové hitovce What’s the Rythm z aktuální desky Power Chords. Krol pobíhá po svém rodném městě ve slunečních brýlích, ať je den či noc, a ujišťuje nás o tom, že efektu distortion se rozhodně zbavovat nebude.

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.