NOVINKY: Letargické disko Fat White Family, Rico Nasty, Eerie Wanda a další príma písničky o smrti

21. leden 2019

Od soundtracků maloměstské nudy přes pilíře nové newyorské punkové scény až po footwork z Chicaga. To vše a daleko víc na vás nyní čeká v playlistu Radia Wave.  

Fat White Family – Feet
Credits: Dante Traynor, Gam Traynor, Lias Saoudi, Nathan Saoudi
Label: Domino Records

Král britských working class outsiderů Saul Adamczewski sice od Fat White Family zběhl ke skvělé kapele Insecure Men, zbytek skupiny ale pokračuje dál. Fat White Family se loni přestěhovali do Sheffieldu a byli industriálním městem tak mocně inspirovaní, že okamžitě natočili třetí album. Serfs Up! vyjde v dubnu letošního roku a pilotní singl Feet připomíná jinou slavnou skupinu z Sheffieldu, totiž Pulp. Letargické disko v nejlepší formě!

Eerie Wanda – Pet Town
Credits: Marina Tadic
Label: Joyful Noise Recordings

„Smířit se s maloměstskou nudou a použít ji k léčbě vlastního zlomeného srdce.“ Takhle popsala svůj nový singl zpěvačka a skladatelka Marina Tadic, která vystupuje s krásně pojmenovaným projektem Eerie Wanda. Skladba Pet Town propaguje stejnojmennou desku chystanou na konec ledna a Eerie Wanda se na ní odvolávají k tradici skandinávského indie popu podle střihu The Cardigans nebo třeba ke skotským Belle & Sebastian. K písni vzniklo i příjemné video pořízené v kočičí kavárně v Indianapolis.

Lali Puna – Being Water
Credits: Valerie Trebeljahr
Label: Morr Music

Německá kapela Lali Puna byla společně se skupinami jako Electric President nebo Ms. John Soda na přelomu milénia v čele vlny míchající indie pop a rock s elektronikou. Po většině skupin sdružených u labelu Morr Music se sice slehla zem, Lali Puna ale zůstávají. A ani se moc nemění jejich sound – do roku 2019 vstupují se singlem Being Water, který opět staví na kombinaci jemného vokálu zpěvačky Valerie Trebeljahr a hravé elektroniky s motorickým rytmem. Mnichovská skupina 1. března doprovodí singl vydáním stejnojmenného EP.

Hank Wood & Hammerheads  You Could Have It
Credits: Hank Wood, Logan Montana
Label: self-released cassette

Jeden ze základních pilířů nové punkové scény v New Yorku po loňské třetí velké desce přichází s dvouskladbovou kazetou s názvem HEADS. Veletrh bizarností pod taktovkou charismatického zpěváka Hanka Wooda pokračuje na svojí cestě vstříc rokenrolu a country, okořeněné dávkou jim tak vlastního nihilismu. „Kašlu na tebe!“ štěká Wood ve skladbě You Could Have It, kterou nasazujeme do rotace.

Crocodiles  Wait Until Tomorrow

Credits: Charles Rowell, Brandon Welchez
Label: Deaf Rock Records

Kdysi skoro legendární, dnes už spíš okrajově kultovní rockeři Crocodiles se po několikaalbovém laškování s přístupnějším popem konečně vrátili tam, kde to vše začalo. Nebo tak alespoň naznačuje pilotní singl z alba Love is Here, který místo současného trendy revivalu devadesátek zní spíš jako nevydaný track z debutu Modern Lovers se zvýšenou frekvencí pomrkávání po The Velvet Underground. Přímočarosti zdar!

 

Rico Nasty  Guap (LaLaLa)
Credits: Maria-Cecilia Simone Kell, Kenneth Blume III
Label: Atlantic

Rapperka Rico Nasty patřila k velkým objevům loňského roku, a dokonce se s Nasty vešla i do naší elitní desítky nejlepších desek. Průlomový rok ukončila novým klipovým singlem Guap (LaLaLa), který stejně jako zmíněná mixtape těží z její kulometné flow i spolupráce s producentem Kenny Beats. Rico se v něm chlubí, že podepsala velké nahrávací společnosti, můžeme tedy brzy čekat další nárůst popularity.

DJ Earl  So Cold
Credits: Earl Smith
Label: Moveltraxx

Klasik footworkové scény z Chicaga DJ Earl vstupuje do nového letopočtu s novým singlem. So Cold je ochutnávkou na nové Earlovo vinylové EP, o němž ale zatím nevíme nic. Track zatím vychází digitálně na londýnské značce Moveltraxx. Teklife 4 life!

The Valentines Life is a Joke
Credits: Jan Doležal, Ondřej Čepek, Štěpán Bucher
Label: self-released

Královéhradecké The Valentines určitě dobře znáte z naší hitparády neobjevených Startér, kde už druhým ročníkem sbírají stovky hlasů. Jejich kontradiktivní sound, ve kterém jsou depresivní texty, většinou o smrti, konfrontované s rozjuchaným minimalistickým songwritingem, který nezapře inspiraci v Mac DeMarcovi či Boy Pablo, na novince Life is a Joke navíc doplňuje akordový postup nechtěně obšlehnutý od Toma Pettyho. Spokojenost je zde tedy bez diskuse na místě.

Devon Church  Chamomile
Credits: Devon Church
Label: Felte

Brooklynský písničkář Devon Church začínal s herečkou Aleksou Palladino v dreampopovém indiečku Exitmusic, kde s citem parafrázovali rané Portishead nebo Sigur Rós. Na sklonku loňského roku se ovšem odkopal se svou sólovou deskou We Are Inextricable, kde se vyznává ze své lásky k Leonardu Cohenovi. Church kombinuje kytary s ambientem inspirovanými plochami a opěvuje život i se všemi jeho ošklivostmi. My dáváme do rotace smutně hřejivý otvírák celé desky Chamomile.

EVA01  Chitin
Credits: David Střeleček
Label: Bio Future Laboratory

Chitin je první singl z připravované desky Oskerushe do Prahy přesídleného producenta Davida Střelečka vystupujícího pod jménem EVA01, který je též součástí (nejen) streamovací platformy BCAA system. Eko-futuristické dekonstruované beaty nás vtahují do krajin čisté nádhery a my se s nasazenou skladbou Chitin můžeme těšit na celý výlet do větvoví prastarého stromu, podle nějž je nahrávka pojmenovaná. Oskerushe vyjde 31. ledna pod hlavičkou Bio Future Laboratory.

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.