Novoroční poselství: Věřme v lepší rok a uvařme si tu nejlepší čočku, vzkazuje gastropublicistka Anna Grosmanová

31. prosinec 2021
Ve vlastní šťávě

Silvestrovský díl jsme podobně jako ten vánoční pojali jako skupinovou záležitost, kdy moderoval Vítek Svoboda a odpovídaly Juliana Fischerová a gastropublicistka Anna Grosmanová. Mluvili jsme o vánočních předsevzetích, o čase, kdy je nejlepší si je dát a jestli si je vůbec dávat. Taky jsme probrali a uvařili čočku, která nemusí být jen hnědou kaší nevábného vzhledu, zdobenou namodralým vejcem, ale o něco vtipnějším, svěžejším jídlem.

Čočka je novoroční klasika, malé drobné tvary luštěnin symbolizují hojnost, kterou si každý pro sebe přeje – i proto se tradičně vaří. Hojnost toho dobrého, za což si každý může dosadit cokoli, nejen koruny. Druhým důvodem je možná skutečnost, že po silvestrovské noci dobrá polévka postaví na nohy, ale nemusí to být jen ona. 

Aniččina kmotra vaří čočku na víně, trochu s italským nádechem i kořením. Mimochodem, ačkoli se čočka považuje za lokální komoditu a jídla z ní za tradiční česká a levná, aktuálně její pěstování v Čechách skoro ustalo. Čočka je pořád dobrá, ale z dovozu.

Možná by vás to nenapadlo, ale právě pro Itálii a region Umbrie je naopak velmi typická – hnědá čočka je křehká, oříškově chutná, vaří se poměrně rychle, ale ne na kaši. Takže nejen italské víno, oleje a sýry, ale i obyčejně neobyčejná čočka je turisty vyhledávaným a hojnost přinášejícím artiklem. 

Šťastný nový rok!

 Recept na čočku:

Ingredience
  • 1 cibule
  • 3-4 řapíky celeru
  • 1 červené kapie
  • 40 g najemno nakrájeného špeku (lze vynechat, pak je potřeba olej)
  • 1 sklenice červeného vína
  • 1.5 hrnku červené (nebo drobnozrnné hnědé) čočky
  • půl plechovky rajčat
  • 3 snítky oregana
  • 1 snítka tymiánu
  • 600 ml vývaru
  • sůl, pepř

Na špeku nebo oleji osmažte všechnu zeleninu, aby začala chytat barvu - 3-5 minut.

Poté přilijte víno, které nechte odvařit.

Následně přidejte červenou čočku, bylinky, rajčata a zalijte směs vývarem nebo vodou tak, aby byla tekutina cca 2-3 cm nad čočkou. Dosolte a nechte pomalu pod poklicí probublávat 15-30 minut (delší časy platí pro neloupanou nebo extra uleželou čočku, je potřeba směs kontrolovat).

V případě vegetariánské verze doporučujeme přidat ještě lžičku uzené papriky, která dodá krásnou vůni a servírovat s marinovaným tempehem. 

Podávaly jsme s italskou salsicciou a volskými oky z křepelčích vajec – klobásky je potřeba upéct před dovařením čočky, vzhledem k tomu, že jsou syrové, trvá jim to na pánvi kolem deseti minut.

Jakou gastrovýzvu by bylo skvělé si v novém roce osvojit? Poslechněte si celou Šťávu.

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.