Novozélandské ragby v problémech. Zaprodají All Blacks duši, nebo se očistí?

21. květen 2021
Tribuna

Novozélandské ragby čelí potížím. All Blacks, tamní reprezentaci, schází finance, s čímž má pomoci prodej osminového podílu celého národního ragbyového programu americké společnosti Silver Lake. Ve světovém sportu takový krok nemá obdoby. Jaké dopady může mít vstup soukromých peněz do organizace s více než stoletou sportovní tradicí? A dají se najít paralely s projekty fotbalové a golfové superligy?

All Blacks se často sami portrétují jako více než jen sportovní tým. Při pohledu na hrůzu budící tanec haka, kterým zastrašují soupeře, je nám připomínána dlouhá tradice a historie této hry a hráčů, kteří se jí v posledním více než století zúčastnili. Možná právě proto budí očekávaný vstup soukromé společnosti ze Spojených států takové kontroverze.

Čtěte také

„Mohou si nárokovat rozhodovací pravomoci, budou mít větší slovo v tom, co se s týmem bude dělat dál. A je otázka, co to konkrétně může být,“ míní Martin Vait. Začnou All Blacks hrát se sponzorskými logy na dresech? Uvidíme je ve více mezinárodních zápasech? To vše se může objevit mezi podmínkami prodeje. 

Vojta Ondráček nabízí ještě jeden pohled na kauzu. „Novozélandské ragby dlouhodobě řeší problémy se sexismem. Hráči také mají potíže s alkoholismem a drogami, jsou tam čistě rasistické kauzy. My tu značku vnímáme jako velmi hodnotnou, ale ragby tam řeší dost podobné problémy jako náš fotbal. I ten vstup tak může souviset se snahou se očistit,“ myslí si.

K projektu fotbalové superligy se přidává i její golfová verze, zatímco na Novém Zélandu jednají o částečném prodeji tamních All Blacks. Jde o větší trend, který bude ještě zesilovat? Více v novém díle sportovního magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.