Nový audiodokument je o tom, jak může dánský dobrodruh najít štěstí na louce v západních Čechách

4. říjen 2017

„Je to úspěch nebo fiasko?“ hodnotí v audiodokumentu Reportáž z jednoho závěru dánský dobrodruh Torben svůj celoživotní sen – žít prostě a v přírodě. Dokumentaristka Brit Jensen zachytila jeden z jeho posledních dnů života ve zrekonstruované maringotce, na louce mezi lesy nedaleko západočeského města Loket. Torben se po několika měsících musel vrátit do dánské civilizace, kde doteď vzpomíná na svůj vysněný český domov, který musel nečekaně opustit.

Když šel Torben poprvé lesem ke své nové maringotce, kterou koupil od jednoho z českých cirkusů, cítil se jako doma. Nesl na zádech batoh, spacák, vlněné ponožky, sekeru, pilu, hrnek a jídlo. Žít v přírodě byl dlouho jeho velký sen. Torben maringotku sám zrekonstruoval a usadit se v ní chtěl navždy. Po pouhých devíti měsících se ale svého snu musel vzdát a vrátit se do civilizace.

 „Sen o útěku před civilizaci má mnoho lidí – sama ho občas mám. Proto jsem byla zvědavá, jaké to pak je, když se sen potká se skutečností, a jak se může stát, že se ho člověk zase vzdá,“ popisuje autorka dokumentu Brit Jensen, proč začala Torbenův příběh natáčet. Zajímala ji jeho trochu tajemná osobnost, ale taky přístup k životu. „Fascinovalo mě, že do Česka přijel, i když vůbec nemluví česky a nemá tu žádné kořeny. A hlavně asi to, jak to na té louce všechno zvládl úplně sám,“ dodává Jensen. Torben teď v Dánsku na devět měsíců prožitých v Česku vzpomíná jako na své šťastné období. Proč musel opustit svou maringotku a louku v západních Čechách, si poslechněte výše v dokumentu Reportáž z jednoho závěru.

Autorka: Brit Jensen
Zvuk a hudba: Tomáš Pernický
Dramaturgie: Daniel Moravec

autoři: Brit Jensen , Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.