Nový díl závodní série Need for Speed Unbound překvapuje stylizací a po letech i kvalitou

2. prosinec 2022

Hráče a hráčky, kteří mají potřebu rychlosti, už víc než 28 let pravidelně zásobuje závodní série Need for Speed - čerstvý přídavek s podtitulem Unbound přichází po tříleté pauze s otevřeným městem a netradiční stylizací, která kombinuje realistická auta a prostředí s cel-shadovými komiksovými prvky. A především je pořádnou jízdou.

Otěže závodní série z vydavatelství Electronic Arts přebralo po téměř deseti letech studio Criterion a od prvních momentů za virtuálním volantem je z Need for Speed Unbound patrná odhodlanost vrátit značce notně zašlou slávu. Tak ostatně začíná i příběh - garáž strýčka nadějného závodníka či závodnice vykrade jejich rival, odcizí vytuněné auto, a tak nezbývá, než se zpočátku spokojit s ojetinou doslova poskládanou z šrotu, se kterou se ulicemi města inspirovaného Chicagem spíš rozvrzaně ploužíte, než proháníte.

Časem si závoděním, driftováním a ujížděním před policií vyděláte dost peněz, abyste si pořídili reprezentativnější vůz a nakonec se dostanete i ke špičkovým sporťákům a elektroautům. Obtížnost je na poměry série příjemně vyvážená a mnohdy do cíle nedorazíte první, ale i z odměn na nižších příčkách si můžete dovolit potřebný tuning, se kterým budete zatáčky lámat zas o něco efektivněji. Bohaté jsou i vizuální možnosti přizpůsobení, a to jak vozů, tak řidičských avatarů, jejichž vzhled můžete ladit do poslední proužku na kapotě či kravatě.

Dobrou závodní hru dělá alespoň ze třetiny kvalitní soundtrack, který v případě Need for Speed Unbound vznikl v úzké spolupráci s rapperem A$AP Rockym a hudebními talenty z celého světa –⁠ neanglických tracků je v něm skoro polovina, mezi hostujícími umělci najdete ukrajinskou zpěvačku Alinu Pash, japonského rappera Tohjiho nebo palestinsko-izraelského lékaře/hudebníka vystupujícího pod uměleckým jménem The Synaptik.

Pro které díly série Need for Speed mají moderátoři Questu největší slabost a proč? Poslechněte si celou epizodu o 25. dílu nejznámější závodní série.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.