Nový film A pak přišla láska… Šimona Holého chce s publikem vést dialog o vztazích a ezoterice

14. prosinec 2022

„Dělal jsem si rešerše od ezo šarlatánů, co dělají bizarní tripy na Bali, po důchodce, co si dají víkend na chatě v Krkonoších,“ popisuje Šimon práci na filmu, který zpracovává výsostně současné české téma, kterým je ezoterika. Film sleduje čtyři ženské postavy, které řeší manipulaci, psychologii, nenaplněné lásky nebo základní mezilidskou komunikaci. Na finální podobě příběhu i jednotlivých postav se výrazně podílely samy herečky i štáb.

„Téma ezoteriky se tady u nás ve filmech moc nezpracovává,“ odkazuje Holý na svůj zájem o zobrazování aktuálních lokálních fenoménů. Holý s celým týmem ve filmu destiluje autenticitu, plastické a do hloubky propracované postavy metodou herecké improvizace. „Měli jsme čtyři stránky treatmentu, kdy každý odstavec byl jeden obraz. Před natáčením jsme si k tomu vždycky sedli a zopakovali si, co a proč se musí stát. Do toho štáb měl nějaké podmínky, já měl vymyšlené, jak ty obrazy mají vypadat a herečky přicházely se svýma vlastníma zkušenostma,“ vysvětluje Šimon řízenou improvizaci.

Plakát k filmu A pak přišla láska

Svůj velký podíl na výsledku má také střihačka a odbornice na tarot Sabina Mladenová. „Sama měla strach, aby ten film nebyl absurdní útok na ezoteriku. Má k ní svůj vztah, který se nedá zesměšňovat. Řešila hranici toho, kdy jsme k tomu kritický, a kdy zjišťujeme, jestli ty mezní situace něčemu nemůžou pomoct,“ pokračuje režisér filmu.

Téma hledání lásky a vztahu matky s dcerou by mohlo být univerzální. Jeho výsledné zpracování na pozadí často komického a chvílemi intimního a bolestivého výletu v kombinaci s prostředím ezoteriky, ale nahrává tomu, že film výrazně rezonuje s českým publikem. „Od zahraničních festivalů nám přichází stejná odpověď, že je to hrozně českej film, a že ho neumí vysvětlit,“ zjišťuje Šimon až při zpětné vazbě ze zahraničí, jak specifickou látku zpracoval.

Jak si s postavou věštkyně poradila herečka Tereza Hofová? A kdy do scénáře vstoupila čtvrtá postava, kterou ztvárnila Eliška Soukupová? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka