Nový kravín má vyrůst mezi Záhořím a Chrastinami na Písecku. Místní mají obavy ze zápachu i dopravy

1. prosinec 2022 08:57

Proti výstavbě kravína mezi Záhořím a Chrastinami na Písecku protestuje více než stovka tamních  obyvatel. Areál pro 900 kusů krav by měl stát zhruba půl kilometru od rodinných domů v areálu bývalého teletníku. Lidé se obávají snížení kvality bydlení i ceny jejich nemovitostí.

„Zápach, prašnost, hlučnost, přemožení hlodavců a hmyzu,“ shrnuje ve stručnosti námitky lidí, kteří bydlí v blízkosti plánovaného zemědělského areálu, Ludmila Klavíková ze Záhoří na Písecku.

Pod nesouhlasné stanovisko se podepsalo zhruba 120 lidí, mezi nimi Jan Kofroň z Třešně vzdálené asi půl kilometru od budoucího kravína. „Ve Třešni už jeden velkokapacitní kravín je a zkušenosti s ním jsou velmi negativní. Když budou na obou stranách obce kravíny, v podstatě už nebude nikdy možné vylézt z domu,“ říká.

V areálu bývalého teletníku u Záhoří na Písecku chce místní agrodružstvo vybudovat nový kravín

Agrodružstvo Záhoří plánuje nový kravín už patnáct let. Chtělo ho postavit u Oslova, Vlastce a Kašiny Hory. Tam ale nesplnilo všechny podmínky pro jeho výstavbu, proto se nakonec vrátilo do Záhoří.

„Výhodou je, že stavíme ve starém areálu, tudíž nebudeme zabírat další zemědělskou půdu. Bude to volné ustájení, které se každou hodinu projede lopatou a odhrne, takže to nesmrdí. Chceme postavit žlaby pro krmení na celý rok, abychom ho během dvou týdnu navezli. Mouchy se musí dvakrát ročně chemicky likvidovat,“ dodává předseda představenstva podniku Petr Vysokomýtský.

To bylo i jednou z podmínek Krajského úřadu Jihočeského kraje, který vydal souhlasné stanovisko k posouzení vlivů záměru na životní prostředí.

Čtěte také

„V posudku jsou další podmínky, které mají zamezit možným negativním dopadům živočišné výroby, například šíření hlodavců, hmyzu nebo znečištění vodních zdrojů. V případě oprávněných stížností na obtěžování pachovými látkami nad rámec stavu vypočteného v rozptylové studii musí zemědělský podnik provést další technická patření vedoucí ke zlepšení,“ uvádí mluvčí úřadu David Hocke.

Obyvatelé Záhoří mají obavy také ze zvýšené dopravy. „Místní komunikace není absolutně dimenzovaná na tak velké stroje. Celá lokalita by se stala velice rizikovou a byla tímto znehodnocena,“ připomíná Alžběta Pelikánová, která má dům u komunikace vedoucí k farmě.

Dopravní situací se zabývalo i vedení obce Záhoří. „Ke zvýšení bezpečnosti v zastavěné části obce řešíme nový chodník,“ potvrzuje starosta Petr Kápl.

Aby mohlo agrodružstvo s výstavbou kravína začít, musí ještě získat stavební povolení. Pokud s žádostí uspěje, začne stavět příští rok na podzim.

Spustit audio

Související