Nový prezident by měl jezdit především do regionů, míní sociolog. Podaří se Pavlovi spojit společnost?

29. leden 2023

Česko má za sebou nejspíš nejvypjatější prezidentskou kampaň. Nově zvolený prezident Petr Pavel i neúspěšný kandidát Andrej Babiš museli už před druhým kolem voleb čelit několika výhrůžkám i dezinformacím. Oba taky ke konci kampaně vyzvali k uklidnění situace ve společnosti. Dokáže nový prezident oba tábory spojit? I o tom mluvíme v Ranním interview se sociologem a ředitelem výzkumu agentury STEM Jaromírem Mazákem.

Čtěte také

Petr Pavel po svém zvolení promluvil i k voličům Andreje Babiše s tím, že chce být prezidentem všech. Může se mu podařit, aby ho tak lidé vnímali? Co by pro to měl udělat?

Bude to velká výzva pro Petra Pavla, aby to očekávání naplnil, pro své nevoliče není postavou odmítavou. To by byl případ, kdyby vyhrál Andrej Babiš, tak by pro něj bylo velmi těžké získat si nevoliče.

Petr Pavel by měl jezdit do regionů a upozorňovat na regionální rozdíly v Česku, to je důležité téma, které se bude posilovat s tím, jak bude nadále pokračovat krize, vysoká inflace, ceny energií. A tyto problémy budou různou měrou dopadat na různé skupiny obyvatel.

Jak důležitá je právě role prezidenta při utváření nálady ve společnosti? Poslechněte si celý rozhovor.

 

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související