Nový vysílač na Benešovsku rozšíří nabídku pro digitální rádio DAB+

7. červenec 2020

Příbramská společnost Teleko získala od ČTÚ individuální oprávnění ke spuštění dalšího DAB+ vysílače, tentokrát na Benešovsku.

Teleku se pro digitální rozhlasové vysílání podařilo úspěšně zkoordinovat lokalitu Benešov - Kochánov, odkud už šíří analogové vysílání stanice Českého rozhlasu - Vltava na frekvenci 99.0 MHz. V DAB+ bude použit kmitočtový blok 8A, který doplní jednofrekvenční síť vysílačů Jihlava - Strážník a Brno - Barvičova. Vyzářený výkon bude 1 kW.

Predikce pokrytí z vysílače Benešov - Kochánov

Nový vysílač rozšíří pokrytí DAB+ multiplexu TELEKO na jihovýchod od Prahy. Pro kvalitní instalace DAB+ přijímačů v automobilech pravděpodobně umožní přejezd po dálnici D1 z pokrytí vysílače Praha - Strahov do pokrytí vysílače Jihlava Strážník bez nebo s minimem výpadků signálu.

Pro síť multiplexu TELEKO DAB půjde již o jedenáctý DAB+ vysílač. Dle předchozích zkušeností s uváděním do provozu po obdržení ČTÚ povolení na sebe spuštění Kochánova nenechá dlouho čekat. Aktuálně nese "odnož" multiplexu TELEKO DAB1 na kanále 8A následující programy:

Další informace o vysílačích a obsahu všech DAB+ multiplexů v České republice naleznete v rubrice Jak poslouchat DAB+.

Spustit audio