Novým dramaturgem a moderátorem pořadu Meteor se stal Petr Sobotka

14. leden 2014

Od ledna 2014 je autorem a moderátorem pořadu Meteor Českého rozhlasu Dvojky Petr Sobotka. V Českém rozhlase působil externě od roku 2005 jako redaktor popularizace vědy na ČRo Leonardo. Od roku 2006 byl autorem astronomického pořadu Nebeský cestopis, který pokračuje na stanici ČRo Plus v pozměněné podobě v rámci pořadu Leonardo Plus dodnes.

Petr Sobotka se narodil v roce 1977, pochází z Kolína, vystudoval bakalářský obor astrofyzika na Masarykově univerzitě v Brně. V letech 2008-2013 pracoval v PR oddělení Astronomického ústavu Akademie věd. V roce 2012 obdržel Kvízovu cenu České astronomické společnosti za popularizaci astronomie.

„Pořad Meteor mě provází celým životem. Poslouchal jsem ho už jako dítě při rodinné snídani a Meteor byl jedním z hlavních faktorů, které mě nasměrovaly k zájmu o vědu. Už na základní škole jsem se proto věnoval astronomii a inspirací mi byly právě astronomické příspěvky Meteoru,“ popisuje svůj vztah k pořadu Meteor Petr Sobotka.

K rozhlasové práci ho přivedl Ivo Budil, autor Meteoru v letech 1992-2006. Hlas Petra Sobotky, tehdy ještě coby hosta astronoma, zazněl v Meteoru poprvé roku 2003. „Na základě těchto dosavadních zkušeností s popularizací vědy v Českém rozhlase jsem si jista, že se Petr Sobotka stane důstojným nástupcem a pokračovatelem dosavadní výborné úrovně autorů tohoto pořadu. Nahrazuje Marka Janáče, který se rozhodl ukončit svůj pracovní poměr na konci loňského roku,“ podotýká ke změně ve vedení Meteoru Iva Sladká, vedoucí Tvůrčí skupiny popularizace vědy a techniky.

Meteor je populárně-vědecký magazín pro ty, kteří mají přemýšlivý vztah k přírodě, k vesmíru a k poslání člověka - pořad pro mladé, věkem i duchem. Tedy ty, kdo se rádi pouští do světa fantazie proto, aby poznali víc. Meteor přináší každý týden reportáže, rozhovory a dokumenty o všem, co stojí za to vědět.

Pořad spolupracuje s předními odborníky ve svém oboru a zdatnými popularizátory vědy, jakými jsou Helena Ilnerová, Jaroslav Petr, František Koukolík, Blanka Říhová, Václav Pačes, Jiří Grygar a mnozí další. Meteor přináší posluchačům nejnovější objevy českých vědců způsobem, který je přístupný a srozumitelný širokému publiku.

Více informací o pořadu Meteor naleznete na meteor.rozhlas.cz

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace