O cenné kovy nejde jen v Tokiu. V netradičním zápolení pod Troskami bojoval i Felix Slováček

31. červenec 2021

V Křenovech pod Troskami se téměř dvě desítky sportovců utkaly v tradičních i netradičních disciplínách. Chyběl mezi nimi ovšem zakladatel akce Jiří Hlava, který v dubnu letošního roku odešel z tohoto světa. Významnou osobnost české jazzové i popové scény a také sportovce si účastníci her připomněli. Byl mezi nimi i klarinetista, saxofonista, skladatel a dirigent Felix Slováček. A také náš sportovní redaktor Pavel Petr.

Křenovy pod Troskami se vždy v létě stávají místem konání tamního speciálního „mistrovství světa“ nebo „olympijských her“. Tradiční rodinné setkání v roce 1976 založila významná osobnost české jazzové i popové scény Jiří Hlava, sám vynikající sportovec. 3. dubna 2021 opustil tento svět, kamarádi ale na něj nezapomněli a letošní hry věnovali právě jemu.

Křenovský „olympijský" oheň

Ani v Křenovech nemohlo chybět slavnostní zahájení her, stejně jako olympijský oheň. Nejde tam přitom jen o klasické sportovní disciplíny. Účastníci her zvládají vedle stolního tenisu a střelby na fotbalovou branku také stolní fotbal, šipky nebo kroket a kostky. Do sportovního klání už se zapojilo několik generací.

K největším osobnostem na sportovním kolbišti v Křenovech patřil nejen tentokrát hudebník Felix Slováček, který přijel hlavně zavzpomínat na svého kamaráda Jiřího Hlavu. A jeho sportovní výkon byl největším překvapením letošních her.

Jaká je historie hodně netradičního zápolení? Redaktorovi Pavlu Petrovi to přiblížil současný organizátor David Soeldner, poslechněte si reportáž.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související