O chlebový kvásek se musíte starat. Nejlépe každý den, radí foodblogerka Juliana Fischerová

8. únor 2022

Udržet chutný kvásek je prý malá alchymie. „Ideální je s ním pracovat každý den,“ doporučuje Juliana Fischerová v Blízkých setkáních. Všechny díly pořadu najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Kvásky prý většinou zahynou proto, že je lidé strčí do lednice a zapomenou na ně. „Většina lidí není zvyklá péct každý den, což by kvasu prospívalo nejvíce. Kvásek je rád v teple, pak se v něm vše množí, jak má.“

„Když ho máte v lednici, proces kvašení se trochu zastaví. Některé procesy běží dál a pak může být kyselejší,“ vysvětluje foodblogerka Juliana Fischerová, která pro Radio Wave připravuje podcast Ve vlastní šťávě.

Jak doma upéct chleba

Jak upéct chleba doma bez pece? Rada je prostá: pečte v troubě nebo v pečícím hrnci. Aby chleba vypadal jako z pekárny potřebujete páru a sálavé teplo. Bez páry není kůrka lesklá a měkká.“ Péct se dá i na litinovém či ocelovém tálu.

Ale musíte pod něj dát nádobu s vodou, aby se prostor zvlhčil,“ popisuje Juliana Fischerová – Maškrtnicav rozhovoru s Terezou Kostkovou. „Pára není dogma. Spousta lidí bez páry peče, ale chleby potom praskají. Ale pokud chcete mít chleba jako z pekárny, je nezbytná.“

Proč si zvolila přezdívku Maškrtnica? Peče chléb i z droždí? A na čem si ona sama nejvíce pochutná?

Spustit audio

Související