„O e-sports se začala najednou zajímat i moje babička,“ říká úspěšný hráč Petr Žalud

2. listopad 2017

I přesto, že e-sports tady byly už před pěti nebo deseti lety, v mainstreamových médiích se o nich začalo mluvit až na sklonku letošního léta. Petr Žalud se svým týmem v srpnu vyhrál světový šampionát ve hře Hearthstone. V rozhovoru jsme se bavili o konkurenci, času stráveném streamováním, ale i o průměrných hráčích e-sports.

Karetní hře Hearthstone se na světě věnuje asi sto milionů hráčů. Po srpnovém vítězství českého týmu na mistrovství světa se o celé disciplíně e-sports, což jsou v podstatě sportovní utkání ve videohrách, začalo mluvit i mimo herní komunitu. „Vidím v tom velkou národní hrdost a pýchu, já i kapitán našeho týmu jsme se objevili v mnoha médiích, najednou se o e-sports všichni zajímají. Dokonce i moje babička,“ komentuje situaci Žalud a dodává, že i přes velkou konkurenci jsou konkrétně v Hearthstone Češi nejlepší na světě. Sám se karetním hrám věnuje už asi dvacet let.

Zájem o videohry u nás neustále roste, v České republice je sleduje více než půl milionu lidí. Průměrnými diváky e-sports jsou chlapci ve věku okolo 17 let s tabletem, chytrým telefonem a počítačem. „Češi sport obecně milují. Až mladí zestárnou, e-sports se stanou součástí každého z nás.“ Virtuální sporty ale podle Žaluda popularitu těch běžných rozhodně nepoškodí.

Petr Žalud

„Pokud chcete do světa e-sports proniknout, určitě to zkuste. Když vám to nepůjde, ztratíte maximálně čas, ale ten už ztrácíte stejně. A třeba budete překvapení a sami se pojedete podívat na nějaké mistrovství,“ láká Petr a dodává, že streamováním dnes tráví „pouhé“ čtyři až dvanáct hodin denně.

Spustit audio