O nové doklady je možné žádat i v létě. Na pas nebo občanský průkaz teď ale lidé čekají déle

16. červenec 2022 13:34

Nekončí vám platnost řidičského nebo občanského průkazu či pasu? Raději si to zkontrolujte a o případnou výměnu požádejte včas. Zatímco mimo sezónu bývají nové doklady hotové třeba i za dva týdny, v létě na některé z nich můžete čekat až třicet dnů.

Fotografie i otisk prstu – tuto proceduru při žádosti o nový cestovní pas teď na městském úřadě v Jindřichově Hradci absolvuje zhruba 200 lidí denně. „V posledních týdnech je opravdu extrémní zájem o nové občanské průkazy a cestovní pasy. Je znát, že lidé po tom, co kvůli covidu do zahraničí příliš necestovali, si to vynahrazují,“ říká mluvčí radnice Eliška Čermáková.

„Podobná situace je všude v republice, takže ministerstvo vnitra a státní tiskárna cenin nestíhají doklady vyřídit dříve než v té zákonné lhůtě, která je třicet dnů. Zatímco mimo sezónu je pas hotový zhruba za tři týdny, teď je to určitě ten zákonný měsíc,“ dodává.

Na oddělení cestovních dokladů v Jindřichově Hradci dorazila i obyvatelka se synem. „Obnovovali jsme pas, aby syn mohl cestovat. Nechali jsme doklad vystavit narychlo, takže jsme si připlatili a  vyřídili to za pět dní,“ popisuje.

Čtěte také

Cestovní pas můžou lidé dostat i do 24 hodin. „V tom případě je ale potřeba si ten hotový pas vyzvednout na ministerstvu vnitra v Praze. A oba expresní způsoby jsou samozřejmě zpoplatněny vyšší částkou. Pas pro dospělého hotový do 24 hodin vyjde na šest tisíc korun,“ připomíná Eliška Čermáková.

Při cestách po Evropě stačí lidem občanský průkaz. „I o ty je v posledních týdnech velký zájem. Tolik žádostí, kolik úřednice vyřídily za první dva týdny v červenci, bylo loni za celý měsíc. A deset až dvacet procent z těchto žádostí tvoří expresní vyřízení,“ doplňuje mluvčí.

Ještě jednodušší je to v případě řidičských průkazů. V Jihočeském kraji jejich platnost do konce letošního roku vyprší dvanácti a půl tisícům řidičů. Ti, kteří mají datovou schránku, o ně můžou požádat online.

Využil toho Ondřej, který si nový doklad zašel pouze vyzvednout. „Řidičák jsem si objednal přes portál občana. Netrvalo to ani týden a už jsem dostal zprávu emailem, že nám nový doklad k vyzvednutí,“ líčí.

O nové doklady můžou lidé požádat na kterémkoliv úřadě, nejenom tam, kde mají trvalé bydliště.

Spustit audio

Související