O post policejního prezidenta se chce ucházet současný náměstek Tomáš Tuhý

6. únor 2014

O uvolněné místo policejního prezidenta se zajímá první kandidát. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý připustil, že se přihlásí do výběrového řízení. Od března přitom sám sbor dočasně povede. Teď má Tuhý na starosti uniformovanou policii.

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý je zatím jediný kandidát, který zvažuje, že se přihlásí do takzvaného poptávkového řízení. To je podle zákona určené pouze pro příslušníky jedenácté platové třídy.

Ostatní dva náměstci kandidovat nechtějí. Tuhý Českému rozhlasu řekl, že se definitivně rozhodne do několika týdnů.

„Co se týče nějaké mé účasti v nabídkových řízeních, je to pro mě velmi čerstvá informace, ale samozřejmě nevylučuji, že po nějaké úvaze bych i zvážil do takového řízení se přihlásit,“ dodal.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ale upozorňuje, že Tuhý nemusí být jediný kandidát pro první kolo volby. V současné době vzniká na prezidiu post náměstka pro ekonomiku. A i když se ještě neví, kdo jím bude, tak se dotyčný může do prvního kola také přihlásit.

Podle ministra vnitra by výběrové řízení o jednom kandidátovi nemělo smysl: „Nebude to čistě o jednom kandidátovi, takové nabídkové řízení nepřipustím.“

Pokud ministr nevybere kandidáta v prvním kole, bude se konat standardní výběrové řízení, kam se může přihlásit až třicet lidí. Například krajští policejní ředitelé nebo jejich náměstci.

autoři: nib , mch
Spustit audio