O prezidentské volby se bude v Pardubickém kraji starat stovka statistiků

10. leden 2023

Hlasy odevzdané v prvním kole prezidentských voleb v Pardubickém kraji by mohly být sečtené v sobotu v pozdních odpoledních hodinách. O volby se bude v regionu starat více než stovka pověřených pracovníků.

Před zahájením voleb se konají zkoušky, dnes měli statistici poslední. „Zkoušíme si celou technologii zpracování, připojení, odeslání dat, přebírání dat, zároveň školíme naše kolegy, kteří nám budou pomáhat při zpracování ostrých voleb v sobotu odpoledne," řekla ředitelka krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) Veronika Tichá.

Výsledky už v sobotu odpoledne

Prezidentské volby bývají na zpracování méně náročné než komunální volby, proto by sčítání mělo být rychlejší. Sečtené hlasy z volebních okrsků se shromažďují na sběrném místě, v Pardubicích je to na magistrátu. „Očekáváme, že výsledky budou k dispozici v pozdních odpoledních hodinách. Zásadní problémy neočekávám,“ řekla Tichá.

O volby se bude starat přes 100 lidí, statistický úřad má i dostatek náhradníků, dodala ředitelka. Pro prezidentské volby si bylo možné zařídit voličský průkaz a volit na jiném místě v Česku, pokud volič nebude pobývat ve svém volebním okrsku. Výsledky pak lze sledovat například na webu www.volby.cz, řekla Tichá.

První přímé volby prezidenta se v České konaly poprvé před deseti lety, prvním takto zvoleným prezidentem se stal v roce 2013 Miloš Zeman. Mandát pak obhájil v roce 2018. O hlasy letos bude nakonec usilovat osm kandidátů, podle průzkumů mají největší podporu u voličů Petr Pavel, Andrej Babiš (ANO) a Danuše Nerudová.

autoři: pta , ba | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související