O prodlouženém víkendu můžete vyrazit na pochod s trakaři či navštívit svátečně vyzdobené památky

Pokud strávíte prodloužený velikonoční víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Velikonoční program si můžete v sobotu užít v Arboretu Bílá Lhota na Olomoucku. Čekat vás tam bude pletení pomlázek, zdobení kraslic, střílení z luku nebo lanové překážky mezi stromy. Akce se koná od 10 hodin dopoledne. 

Výrobu dekorací a pletení pomlázek si můžou v sobotu vyzkoušet malí návštěvníci šternberského hradu na dětském velikonočním jarmarku. Začátek je v deset hodin dopoledne.

Tradiční velikonoční a jarní zvyky, zdobení vajec, pletení pomlázek, pečení jidášů a pěvecké vystoupení dětského souboru. To vše nabídne v sobotu akce s názvem Velikonoce na Hané, kterou bude od deseti hodin dopoledne hostit muzeum v přírodě v Příkazích na Olomoucku.

Prostějovsko

Velikonoční výzdoba, pátrací hra v parku a taky řemeslné dílničky na vás budou ode pátku do pondělí čekat v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Památka je všechny sváteční dny otevřená od devíti hodin ráno.

Na akci s názvem Rekviem za rytíře můžete vzít o svátcích své děti na plumlovský zámek. Součástí programu budou vystoupení šermířů a kejklířů, divadelní představení nebo ukázky práce kovářů, dráteníků a hrnčířů. Akce se koná ode pátku do pondělí. Zámek bude všechny dny otevřený od půl desáté dopoledne. 

Přerovsko

Následující pozvánka je určená především motoristům. Zajet si můžou v neděli na auto-moto-veterán burzu na letišti v hranické místní části Drahotuše. Koná se od sedmi ráno do 13 hodin. A podle pořadatelů na ni můžete přivézt vše, co se týká motorismu a překáží vám v garáži nebo ve stodole.

Na turistický pochod s názvem Přerovské mosty aneb velikonoční putování kolem řeky Bečvy se můžete v sobotu vypravit v Přerově. Prezentace účastníků je od osmi do půl jedenácté dopoledne na Nábřeží protifašistických bojovníků. Pokud tam dorazíte, vybrat si budete moct mezi trasami o délce šest a šestnáct kilometrů.

Tradiční bleší trhy se konají v neděli od sedmi hodin ráno na výstavišti v Přerově. Pokud dorazíte, budete si moct koupit věci z druhé ruky, ale také ojedinělé kousky. Akce se koná v kryté hale za každého počasí. 

Šumpersko

Na pochod s trakaři, řehtačkami a pomlázkami se můžete v sobotu vypravit v Maršíkově, místní části Velkých Losin na Šumpersku. Sraz účastníků je v jednu hodinu po poledni u mostu u firmy Desná. 

Jesenicko

Medovinu, sýry, marmelády, zeleninové pochoutky, koření, perníčky a další regionální produkty nabízí páteční farmářské trhy v Jeseníku. Navštívit je můžete do 16 hodin na Masarykově náměstí. 

autor: Von
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.