O touze, vášni a chuti shodit pokličku. Omeletky s Halinou Pawlowskou

31. leden 2021

Dnešní Omeletky mají fascinující náplň. Jsou totiž servírované s touhou a přelité vášní. O touze Halina Pawlowská pohovoří s Martinou Hudečkovou. A přidá i recept na své omelety s kapkou smetany. 

Vášeň i touha mohou mít mnoho podob. Horoucí pocit v srdci i v těle se dá prožívat ve vztahu k muži i k ženě. Vášnivě lze milovat lyže a sníh, anebo naopak horkem se tetelící léto. Vášnivě se dá jíst, tančit nebo vyprávět.

Důležité je nevyhasnout a stále po něčem toužit. V poslední době se mi několikrát stalo, že když se mne někdo zeptal, po čem toužím, nedokázala jsem jasně odpovědět. Uvědomila jsem si, že jsem tak zralá, že ani nevím, po čem toužit, přiznává Halina.

Jsem jak jemně bublající vývar

Pokud to máte stejně, není pozdě na dodatečné předsevzetí do nového roku rozdmýchávat v sobě i jen minimální jiskřičku vášně a touhy.

„Uvědomila jsem si totiž, že jsem jak jemně bublající vývar, který se pod pokličkou táhne už moc hodin. A že nutně potřebuju tu pokličku shodit, zařvat si, prásknout dveřmi, zamilovat se jako blázen, opít se do němoty nebo si zatančit tak, že mě kyčel bude bolet tak, že nebudu schopna chůze. Takže jdu na to,“ přísahá Halina. 

Vášnivě toužím po Mrtvém moři

Co si o touze a vášni myslí Martina Hudečková? Vášeň je moje silná stránka. Například jsem vášnivý plavec. Vášnivě ráda mizím v dálce. Moje vášeň ale funguje jenom v přírodních vodách. To plavu klidně i čtyři hodiny. V bazénu moje vášeň pro plavání vůbec nefunguje,“ směje se herečka.

„Jsem i vášnivý čtenář. Knihy, to je moje. Ale jsem také vášnivý jedlík. Co se týče jídla, pojí se moje vášeň i s touhou,“ prozrazuje.

Jak se dělají omelety u Haliny doma?

Skvělé omelety Haliny Pawlowské zajistí trocha smetany. Když říkám trocha, myslím opravdu náprstek. Stačí jen vyšlehat se třemi vajíčky a špetkou soli a nalít na rozpálené máslo s lžičkou oleje.

Okraje budoucí omelety je nutné špachtlí odstrkávat od stěn pánve. Tvořím vlastně v omeletě kopce a kopečky, až její povrch vypadá jako severočeská pahorkatina. Tento typ omelety se neobrací. Když se mi zdá, že už by se odspoda omeleta připalovala, tak nasypu nápň. U nás máme nejraději čedar s petrželkou.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Co doporučuje lidová moudrost, aby vášeň neochladla? Jak to má s vášní Jitka Zelenková? A věděli jste, že výchovná poradkyně mnohem více než vychovává, konejší a hasí emoce? Více v povídce Majdy Jiříkové.

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související