O třetinu větší zájem o dřevo oproti loňsku letos evidují Lesy České republiky

18. srpen 2022 11:49

Vytápění dřevem je jedním z nejlevnějších způsobů. Zájem o něj proto mezi lidmi roste. Ušetřit se dá i jeho samovýrobou.

Ve státním podniku Lesy České republiky lidé poptávají nejen to připravené z lesních skládek, ale zajímají se i o samovýrobu. Metr krychlový vlastní těžbou totiž můžou získat i o tisíc korun levněji, než když si ho objednají už nařezané. Například v okolí Českého Rudolce na Jindřichohradecku by mohli samovýrobci letos vytěžit až dva tisíce metrů krychlových dřeva.

S lesním správcem Lesní správy Český Rudolec Jiřím Pavlíkem stojíme v reportáži na okraji lesa, před námi je hromádka větví, je to jedno z míst určené pro samovýrobu dřeva:

„Vidíme, že už si tu samovýrobce něco pokácel, něco už i rozmanipuloval do krátkých výřezů, do metru,“ popisuje v reportáži Jiří Pavlík.

Čtěte také

Samovýrobce má podle Pavlíka ve smlouvě určený konkrétní porost, lokalitu a také jakou barvou tady bude mít označené stromy ke své těžbě. Vyčleněné stromy jsou určené k těžbě, ale jedná se o jednotlivé kmeny v různých místech lesa, tedy nemá smysl zajíždět sem s těžební technikou, samovýroba je v tomto případě ideálním řešením.

Lidé, kteří chtějí dřevo těžit sami, musejí například prokázat, že mají osvědčení pro práci s motorovou pilou a musejí dodržovat bezpečnost práce.

„Většinou jsou to místní lidé, spíše starší ročníky,“ dodává Jiří Pavlík s tím, že mezi zájemci o dřevo už je ale i dost třicátníků, kteří mají novostavby s krbovými kamny.

Z celkové roční těžby Lesů České republiky představuje samovýroba zhruba 3 procenta. Na území spravovaném Lesní správou v Českém Rudolci by letos měly být asi dva tisíce metrů krychlových dřeva. To je množství asi pro stovku domácností. Zájem o samovýrobu si ale liší region od regionu. Lidem ho nabízela například i Karadašova Řečice na Jindřichohradecku.

Zbytky po těžbě nabízejí tamní městské lesy dokonce zdarma. Zájem lidí je ale minimální:

„Možná je to dané tím, že jsou tu dřevozpracující závody, které dodávají některé palivové dřevo různým způsobem zpracované,“ doplnil starosta Kardašovy Řečice Petr Nekut.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online.

Spustit audio