O vedení Prahy se jedná už čtyři měsíce. Svědčí to o neschopnosti místních politiků komunikovat a vyjednávat, myslí si komentátor Hartman

18. leden 2023

Po téměř čtyřech měsících od voleb se přiblížilo možné uzavření dohody pro vedení hlavního města. Vítězná koalice Spolu včera předložila Pirátům a hnutí STAN nabídku, v koalici ale odmítá účast sdružení Praha sobě. Pražští Piráti ve středu budou o pokračování spolupráce se sdružením jednat, možné uzavření koalice tak závisí na jejich finálním rozhodnutí. Reálné šance na ustavení nového vedení města jsou tak zatím nejasné.

Hosté:
Adam Bejšovec, reportér Českého rozhlasu
Zdeněk Hřib (Piráti), končící primátor Prahy
Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu

Z vyjádření zástupců koalice Spolu a hnutí STAN vyplývá, že průlomovým bylo snížení požadavků. Spolu se nově spokojí s pěti z 11 křesel v nové radě, s obsazením postu primátora však nadále počítá. Zástupci všech uskupení by tedy měli začít řešit podrobnosti včetně programových nebo gesčních nejasností.

„Vytvoříme pět pracovních týmů, které budou intenzivně pracovat na tom, abychom se jako vyjednávací týmy mohli v pondělí znovu sejít a tyto dokumenty projednat. Jeden z těch týmů by měl pracovat na návrhu koaliční smlouvy,” okomentoval již dříve předseda klubu Spolu Zdeněk Zajíček.

Čtěte také

V současné chvíli je nejproblematičtějším požadavkem koalice vynechání sdružení Praha sobě. To s Piráty v prosinci uzavřelo tzv. Alianci pro stabilitu zajišťující společný postup při jednáních. Zatím není jasné, jestli bude řešení navrhované koalicí Spolu pro Piráty dostatečné a zda by tak mohlo vést k rozpuštění aliance.

„To je záležitost, o které by snad mohlo být jasněji ve středu večer. Důležitá věc je, co na jednání skutečně zaznělo, oceňuji, že ta nabídka přišla,” uvádí končící primátor hlavního města Zdeněk Hřib z Pirátské strany. „Je to krok smysluplným směrem.”

Návrh upravuje pozice a snižuje znevýhodnění

Stávající nabídka podle Hřiba řeší důležitý požadavek hnutí STAN. „Jejich zastoupení tam nebylo dostatečně důstojné a odpovídající výsledku voleb,” popisuje. Podle návrhu by tak měli mít dvě křesla místo jednoho v předchozím návrhu.

Čtěte také

Nabídka by však, oproti prosincové, mohla být horší pro samotné Piráty. „Není nám nabízeno školství, sport a volný čas, což je gesce, kterou jsme měli v předcházejícím volebním období,” rozebírá možné nevýhody nové nabídky Hřib. Kvůli změnám v gescích se také obává zneužití ze strany koalice Spolu.

„Objevilo se tam nově cosi jako gesce městských služeb, která je na straně Spolu. Máme obavu, aby nešlo o nějakou variantu investičního gubernátora, to znamená snahu o nějaké vytunelování gescí koaličních partnerů,” pokračuje Hřib. „Těch jednání, která ještě musí proběhnout, je tedy poměrně hodně.”

Už v době, kdy se vyjednávalo, jsme byli svědky zdání, že to k nějakému řešení směřuje.
Petr Hartman

Vyjádření koalice Spolu ohledně jejich záměrů se nepodařilo získat. Kandidát na primátora hlavního města, Bohuslav Svoboda (ODS), který přijal pozvání do pořadu, nebyl v době vysílání k zastižení.

Šance na nové vedení jsou zatím nejasné

Odhadnout pravděpodobnost ustavení koalice není v současné chvíli možné. „Musíme počkat, až bude zastupitelstvo volit nové vedení Prahy. Už v době, kdy se vyjednávalo, jsme byli svědky zdání, že to k nějakému řešení směřuje. Mělo se už dokonce hlasovat a těsně před hlasováním ten projekt ztroskotal,” připomíná výsledky dosavadních jednání komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

Ta doba je už dost dlouhá na to, aby se Praha skutečně posunula k tomu, aby měla nějaké vedení.
Petr Hartman

„Jsme svědky toho, že se dále vyjednává. Zhruba čtyři měsíce po volbách nic vyjednáno není. Svědčí to minimálně o tom, jak jsou pražští politici spolu schopni a ochotni komunikovat a vyjednávat. A také o tom, jak si vzájemně důvěřují, protože zatím to vypadá, že si téměř vůbec nedůvěřují,” dodává Hartman.

Čtěte také

Průtahy v jednáních zároveň způsobovala samotná Aliance pro stabilitu, která měla posílit vyjednávací pozici Pirátů se sdružením Praha sobě. „Ukázalo se, že tomu tak úplně nebylo, že naopak Aliance stability znamenala stabilitu v tom, že se to vyjednávání nedařilo dotáhnout do nějakého úspěšného konce, k nějakému kompromisu,” nastiňuje Hartman.

Skutečně jasno by mělo být až v půlce února po jednání zastupitelstva. „Tam se ukáže, zda se bude volit nějaké vedení, nebo zda opět budeme svědky toho, že k dohodě se nedospělo a bude se čekat na to, jak vyjednávací týmy pokročí dál,” uzavírá Hartman. „Ta doba je už dost dlouhá na to, aby se Praha skutečně posunula k tomu, aby měla nějaké vedení.”

V celém pořadu Téma dne se také dozvíte, jak se k posunu staví jednotlivé strany nebo jaké jsou priority Pirátů pro rozvoj Prahy či jak by mohla vypadat účast sdružení Praha sobě na vedení města. Provází Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , mwal
Spustit audio

Související