O vůních a ženách

11. listopad 2012

Podle biologů mají ženy lepší čich než muži, což je dáno především přirozeným lidským vývojem. Díky čichu se ženy - střežící oheň, pečující o rodinu a připravující pokrmy - byly schopny vyhnout zkaženému jídlu či nebezpečným látkám ve vzduchu, ale také si například vybrat vhodného partnera nebo utvořit vztah mezi sebou a svým dítětem. Voní něco ženám jinak než mužům? Jak intenzivně ženy vnímají vůně v době těhotenství, kojení nebo menstruace a které vůně ženy léčí? Nejen tyto otázky zazněly v nedělní Čajovně 11. listopadu.

Řeč bude také o tom, zda jsou čichové vzpomínky silnější než vizuální nebo sluchové, zda může hudba evokovat konkrétní vůně nebo zda podle vůně dokážeme identifikovat místo, kde jsme s určitou vůní přišli do styku.

Hosté nedělní Čajovny: Barbora Nováková z Asociace českých aromaterapeutů, vede Institut aromaterapie a zabývá se mimo jiné léčebnými metodami, jež využívají působení vůní. Dozvíte se od ní, které vůně ženám vyhovují, které je dráždí nebo které pomáhají ženám trpícím různými chorobami či ženám se sexuálním traumatem.www.aromaterapie.cz

Helena Heinz - zakladatelka Soap Atelieru, zabývá se „předmětem tiše prostupujícím životem člověka – mýdlem“. Vytváří nejen voňavá, ale i krásná mýdla. Bude mluvit o tom, zda i mýdlo dneska potřebuje „příběh“, aby se prodávalo, zda se určité barvy pojí s určitými vůněmi, o kultu čistoty i o klasifikované chorobě bromidrofobii (chorobný strach z pachů vlastního těla).www.helenaheinz.com

Inez Cusumano - majitelka hotelového zámečku - vytvořila řadu originálních, ručně míchaných, čistě bylinných kosmetických elixírů. Dozvíte se od ní, co stojí za tím namíchat v dnešní době originální parfém, jak se různí vkus lidí, co se týče vůní a parfémů, a jak zásadně dokáží vůně ovlivnit pocity lidí, aniž by si to uvědomovali.

Poslechněte si také Čajovnu na téma vůně a pachy s Pavlínou Lenochovou a Barborou Novákovou, kterou jsme v premiéře vysílali 13. května 2012. Najdete ji zde.

Spustit audio