Oba máme pocit, že jsme na tom hůř než ten druhý. Jak s partnerem mluvit o předání úkolů v rodině?

7. červenec 2021

Do konverzačního dílu Houpaček si Martina Poliaková pozvala mámy Míšu a Janu, které obě v současnosti prožívají přechod z role primárního pečujícího na sdílenou péči s partnerem, širší rodinou a institucemi. Co u nich tuto změnu spojenou s návratem do práce provází?

„Primární pečovatel/ka v rodině tomu všemu s trochou nadsázky velí. Ne, že by všechno vykonávala, ale musí vše naplánovat,“ popisuje neustálou mentální zátěž v domácnosti spojenou s péčí o dítě, rodinu a domácnost Míša. „Nemusí vařit, ale když otevřete ledničku a nic tam není, tak nikdo neuvaří,“ přibližuje stav primárního pečujícího.

A pokud tento drobný management, od jídla přes oblečení, úklid po plánování volného času, dělá žena i několik let, je pak pro ni těžké po návratu do práce tuto běžnou rutinu zajišťování chodu domácnosti předávat a delegovat na ostatní členy domácnosti.

„My jsme nikdy neměli a nemáme úkoly v domácnosti přesně vymezené, a kdo zrovna má čas a možnost, tak se tomu věnuje. Což zní sice strašně liberálně a fajn, ale bývá to jablkem sváru,“ popisuje časté konfliktní situace s tématem péče o domácnost Jana. Kde nejsou role domluvené předem a jasně, tam je vždy prostor pro malé nebo větší nespravedlnosti.

Jak Míše a Janě současný stav vyhovuje a co by chtěly zlepšit? Dozvíte se v nových Houpačkách.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.