Obavy z manipulace genomem? „Objevům se dá těžko zabránit,“ myslí si biochemik Václav Pačes

23. březen 2021

„Vědcům lze těžko zabránit, aby se pídili po pravdě,“ odpovídá vědec v Blízkých setkáních na otázku do jaké míry věda má či nemá zasahovat do zákonů přírody.

„Je na nich jistá odpovědnost, jak budou tyto výsledky použity,“ konstatuje. „Nůž je důležitý nástroj, ale nožem se dá i zavraždit. Není to vina nože, ale ruky, která s ním buď krájí mrkev, nebo někoho zabije. Problém je v tom, že ohledně možnosti manipulace genomem je třeba přijmout globální legislativu, která by definovala co je možné a co už není. Ale objevy, které tady jsou a budou, těm se dá těžko zabránit.“

„Jsou tady obavy, že i když by tato legislativa byla ustanovena, budou skupiny lidí, a možná i celé státy a vlády, které budou přesto tyto metody používat nesprávným způsobem,“ připouští Václav Pačes.

Jak chápat současnou pandemii?

„Samozřejmě, že lidstvo není věčné a jednou vyhyneme,“ domnívá se Václav Pačes. „Stephen Hawking říkal, že budoucnost lidstva se dá řešit dvojím způsobem: osídlováním vesmíru a změnou dědičné informace, která by třeba potlačila geny agresivity. Jestli to tak bude, si netroufnu říct,“ uzavírá vědec

Co přinesl do jeho životy skauting? Má rád hudbu? S jakými vzpomínkami má spojený klavír? Znamená věda smlouvu s ďáblem?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.