Občané zadrželi pachatele přepadení

13. únor 2002
Pod kůži

Dva havířovští občané, kteří zadrželi pachatele loupežného přepadení pošty finační odměnu od severomoravské policie nedostanou. Tento krok totiž neumožňují vnitřní policejní předpisy. Připomeňme, že muži dopadli trojnásobného lupiče, který si z pošt odnesl několik desítek korun. na rozdíl od policie, která finančnímu ocenění obou mužů jednoznačný postoj nezaujala, zvolila havířovská radnice a zástupci České pošty jiný přístup. Právě dnes mají být tito občané na půdě radnice odměněni.

Autor 2: 21letý Petr Ulrych i 37letý Boris Nevrlý doposud žili v Havířově poměrně klidným životem. Mladší z mužů pracuje jako řidič sanitky záchranné služby, starší podniká.

Autor 1: Vše se změnilo 30. ledna letošního roku, kdy se z nich stali hrdinové. Přímo na ulici dopadli pachatele, který se zbraní v ruce přepadl havířovskou poštu. Až později vyšlo najevo, že šlo o věrohodnou maketu samopalu Škorpion.

Dagmar Bernarčíková, severomoravská policejní mluvčí: Na čtyřicetiletou pracovnici za přepážkou namířil zbraň se slovy ať mu dá peníze. Když mu žena odpověděla, že žádné nemá, protože už má uzavřenou přepážku, otočil se k její kolegyni. I tato 34letá žena chvíli hleděla do ústí jeho namířené zbraně. Také ona jeho žádost na vydání peněz odmítla. Muž zpanikařil a zrychleným krokem objekt pošty opustil s prázdnou. Neuběhl však daleko, protože na ulici byl zadržen 21letým a 37letým mužem a posléze předán policistům.

Autor 2: Vedoucí havířovské pošty, která si nepřála zveřejnit své jméno, popsala, co se na poště dělo poté, co pachatel v panice z objektu uprchl.

Vedoucí havířovské pošty: My jsme už volali 158, teď jsem ho viděli kudy šel, jak šel tímto směrem a už jsme informovali policii. Takže policejní auta vyjela tři, natož ten pán, který pořád ještě na té poště byl, pan Nevrlý i pan Ulrych, tak pan Nevrlý požádal, jestli si může nechat aktovku, peněženku a všechno, co měl s sebou, vzal toho druhého a utíkali za ním. Prostě šli, protože ten pachatel šel.

Autor 2: Starší z mužů Boris Nevrlý stál v době přepadení vedle pachatele a později uvedl, že věděl, že lupič má pouze maketu zbraně.

Autor 1: Mladší muž Petr Ulrych to však netušil, přesto se společně za lupičem vydali.

Petr Ulrych: Začal tam ječet, že chce ty peníze. Zjistil, že ty peníze nedostane, takže vyběhl zpátky. Ten pán, co tam byl, ten druhý, tak jsem se za ním pustili. Chvilku jsme jeli v autě a pak jsme ho doběhli po pár stech metrech.

Autor 2: Vy jste věděl, že to je atrapa toho samopalu, když jste vybíhal za tím lupičem?

Petr Ulrych: To jsem vůbec nevěděl a vůbec jsem nepředpokládal, že by to mohla být atrapa. Spíš že je to ostré teda.

Autor 2: Petr Ulrych upřesnil, jak 22letého lupiče na ulici zadrželi.

Petr Ulrych: On spíš šel teda a jak nás zmerčil, začal utíkat. Dopadli jsme ho za barákama, tam si sednul na zem a tím to skončilo. Počkali jsme, až přijede policie.

Autor 1: Lupič v průběhu ledna přepadl dvě pošty, odkud si přinesl několik desítek tisíc korun. Paradoxní je, že hned po prvním přepadení ho policie vypátrala.

Autor 2: Ve vazbě však neskončil, protože slíbil, že "bude sekat dobrotu". Pak ale přepadl ještě dvě pošty. Policejní rada přitom návrh na jeho vzetí do vazby podal. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že šlo o osobu v minulosti dvakrát trestanou. Státní zástupce však ještě týž den lupiče propustil.

Autor 1: Policisté říkají, že přístup obou havířovských občanů je skutečně obdivuhodný, zvlášť s ohledem na nedávný případ v Plzni. Tam se jeden občan pokusil zadržet lupiče, který přepadl zlatnictví a pachatel ho při tom zastřelil.

Pavel Vančura, mluvčí České pošty: Ti dva chlapi si skutečně museli být vědomi, co riskují, když si vezmete, že nedávno támhle lupič zastřelil chlapa, který ho chtěl zadržet.

Autor 2: Stejný názor má i havířovský primátor Václav Vicher.

Václav Vicher, primátor Havířova: Já osobně bych takovou odvahu neměl udělat v souvislosti s tím, jak dopadl jeden občan v Plzni, že. Ale to jejich rozhodnutí bylo takové jaké bylo.

Autor 1: Petr Ulrych, který se za lupičem vydal, ale přiznává, že o případu z Plzně vůbec nevěděl.

Petr Ulrych: Nevěděl, já jsem to vůbec nevěděl. Studuji ještě navíc, takže to nesleduji teďka.

Autor 2: Okamžitě po zadržení pachatele severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková uvedla, že oba havířovské občany chtějí ocenit nejen slovně, ale i finančně.

Dagmar Bernarčíková, severomoravská policejní mluvčí: Pomohli zadržet člověka, který je pro společnost vysoce nebezpečný, protože spáchal v poslední době tři loupežná přepadení na poštách, takže policie jejich hrdinský čin velice oceňuje a v současné době hledáme cesty, zda toto oceníme jenom morálně nebo i jiným způsobem.

Autor 1: Vedení krajské policie však nakonec několik dní zvažovalo, jak případnou finanční odměnu administrativně zařídit. Nakonec zjistili, že to prakticky není možné.

Dagmar Bernarčíková, severomoravská policejní mluvčí: Samozřejmě jsme hledali cestu, jak se odměnit občanům, kteří nám pomohli dopadnout nebezpečného lupiče. Bohužel vnitřní předpisy policii neumožňují dát jim nějakou odměnu. Proto hledáme ještě další a poslední cestu požádat písemně služebním postupem ministra vnitra České republiky, zdali by nenašel nějakou cestu, jak tyto muže ocenit.

Autor 2: Česká pošta chce společně s vedením havířovské radnice finančně ocenit oba muže, kteří lupiče dopadli. Nejasný tak stále zůstává postoj policie. Ministr vnitra Stanislav Gross sice uvedl, že oba občany ocení. Ale jak a zdali půjde i o finanční ohodnocení, to neupřesnil. Mladší z tzv. havířovských hrdinů říká, že mu o žádné peníze nejde. Dodal, že na chvíle, které na poště zažil, asi nikdy nezapomene. Jak říká, napětí z něj spadlo, až když přišel domů.

Petr Ulrych: Museli jsme si dát po půlce, takhle to musím říct. Bez toho by se to neobešlo. Bylo to nepříjemné v každém případě.

autoři: mkp , ada , tif , spr
Spustit audio

Více z pořadu